File o Crnoj Gori: Nijesu savršeni, ali stvarno su napredovali

Za mene najbolji pristup je da se ne odgađa crnogorski napredak prema EU, kazao je File
102 pregleda 0 komentar(a)
Lukšić, File, Foto: Savo Prelević
Lukšić, File, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.11.2011. 09:00h

Situacija sa Crnom Gorom nije savršena, ali je Evopska komisija (EK) ipak preporučila otvaranje pregovora sa tom zemljom, ocijenio je evropski komesar za proširenje Štefan File.

U obraćanju poslanicima holandskog parlamanta prošle sedmice u Hagu, gdje je predstavljao paket proširanja Evopske komisije, File je kazao da je Crna Gora teško radila da ispuni sedam ključnih prioriteta za početak pregovora.

U izlaganju o situaciji sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, komesar za proširenje je rekao da Evopska komisija prepoznaje tri ključene oblasti kada je u pitanju proširenje Unije.

“Kredibilitet i moć transformacije u našoj politici proširenja donose dobrobit i Evopskoj uniji, ali i državama regiona”, kazao je File, i posjetio da je EK ove godine dodao da predložila početak pregovaračkog procesa sa Crnom Gorom.

EK je vidjela “stvarni napredak” u reformi provosuđa, slobodi medija, antidiskriminaciji, izbornom zakonu, i borbi protov organizovanig kriminala i korupcije”: “Situacija nije savršena, ali Crna Gora je napravila stvarni napredak”.

U borbi protiv korupcije bilo je istraga i hapšenja, uključujući i gradonačelnike i sudije. Podsjetio je na dva hapšenja protiv “navodnih šefova organizovanog krminala”, te da je u tim slučajevima oduzeta imovina vrijedna 40 miliona eura.

“Pitanje je kako najbolje održati taj zamah? Za mene najbolji pristup je da se ne odgađa crnogorski napredak prema EU", kazao je File.

On je istakao da je, umjesto odlaganja pregovora, najbolje dati "sljedeći podsticaj": "Naš novi pristup je i usresrediti se pravosuđe i osnovna ljudska prava, ali i unutarašnje poslove od same prve faze pregovora, a to će pomoći da se stvori nova dinamika reformi u tim područjima. To je najbolji način da se podrži ta konsolidacija".

Bonus video: