Bajer vjeruje da će Bundestag odobriti pregovore EU sa Crnom Gorom

Mislim da g. Lukšić donosi sopstvene odluke i da zna što modernoj Crnoj Gori treba
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2011. 08:01h

Poslanik Bundestaga i zvjestilac njemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Peter Bajer najavio je da će njegova partija dati zeleno svjetlo da njemački parlament usvoji mišljenje Evropske komisije kako bi Crna Gora dobila datum pregovora sa EU.

“Kad to kažem, očekujem da će biti tako, jer nikada ne možete biti u potpunosti sigurni da će se nešto u budućnosti i ostvariti. Ukoliko se ništa nepredviđeno ne desi, ovo će biti odluka Bundestaga”, rekao je Bajer u intervjuu “Vijestima”.

One je prekjuče razgovarao sa premijerom Igorom Lukšićem i parlamentarcima, a juče sa šefom diplomatije Milanom Roćenom i liderom SNP-a Srđanom Milićem.

On je najavio da će pitanje Crne Gore biti najprije razmatrano u okviru njegove parlamentarne grupe 21. novembra: “Naredni korak je da to predstavimo i prodiskutujemo na sjednicama parlamentarnih odbora. Posljednji i najznačajniji datum biće 2. decembar, kada će se glasati o tom pitanju”.

Kako vidite situaciju u Crnoj Gori, pogotovo u svjetlu njemačko-francuskog non-papara u kome se kaže da da Crna Gora neće dobiti datum pregovora u decembru ove, već tek u junu naredne godine?

Ako poredimo situaciju koju sam vidio tokom ove posljednje posjete i prošlogodišnje, crnogorske institucije su mnogo profesionalnije. Mislim na napredak u smislu donošenja zakona koji su usklađeni sa evropskom legislativom. Ono što mora biti urađeno i što je veliki izazov za Crnu Goru jeste njihova primjena.

Uz to, veoma je važno da državna administracija, ali i pravosudni sistem efikasno rade svoj posao. Vlada mora već sada da počne da radi na obučavanju sudija i tužilaca kako bi bolje poznavali i radili sa evropskim pravom što je dugoročan proces. O non-paperu sam čuo tokom ove posjete. Čak i ako nešto postoji, a to je i priroda nezvaničnog dokumenta, onda nije vrijedan koliko i zvanični. Podsjećam da vlade i parlamenti članica odlučuju da li će dati zeleno svjetlo za proširenje EU ili ne.

Kakve su šanse Crne Gore da u decembru dobije datum početka pregovora?

Prije posjete Crnoj Gori imali smo konsultacije sa našim Ministarstvom inostranih poslova, nakon čega smo došli da i sami steknemo impresije o situaciji ovdje. Sve što smo čuli, a ponavljam da ne znam što će se dogoditi u budućnosti, je da je Crna Gora na agendi sastanka 9. decembra. Morate razumjeti da će grčko pitanje biti jedno od dominantnih, ali i tu je i proširenje EU. Ako se ništa nepredviđeno ne desi, biće glasanje o datumu pregovora Crne Gore u decembru.

Što mislite o Milu Đukanoviću, a što o aktuelnom premijeru Likšiću i načinu na koji vode Vladu? Kako biste komentarisali povratak Đukanovića na neku od državnih funkcija?

Poznajem samo g. Igora Lukšića, nikad nijesam upoznao g. Mila Đukanovića, tako da ne mogu da kažem baš ništa o njemu. Sa Lukšićem sam se sastao tokom ove posjete, ali i nekoliko puta u Berlinu, a prošle godine sam ga u Crnoj Gori upoznao kao ministra finansija. Moj utisak je da on zaista razumije šta zemlje članice EU, ali i EK očekuju od Crne Gore da predstavi. Čini mi se da on ima volju da prati ove zahtjeve. Mislim da je to i potrebno. Ovo je osnovni utisak koji smo stekli tokom posjete.

G. Lukšić je mlad i dobro obrazovan čovjek koji ima političkog iskustva. Posao premijera je vrlo zahtjevan, ali čini mi se da Lukšić zna što je dobro za njegovu zemlju. Isto tako čini mi se da vidi šta je neophodno za stvaranje modernog društva.

Da li smatrate da premijer Lukšić može autonomno da vodi Vladu?

Nisam stekao utisak da se gospodin Lukšić ponaša u korist bilo kog drugog ko je iza njega i govori mu šta da radi. Mislim da donosi sopstvene odluke i da zna što modernoj Crnoj Gori treba. On razumije da njegova vlada i institucije moraju da dostignu EU standarde. To je veliki izazov i mnogo napora mora biti uloženo. Ovo je veoma važna stvar - na čelu Vlade imate nekoga ko zna što je zemlji nephodno i ko je voljan da joj to i da. Ne želim da spekulišem o tome da li gospodin Lukšić sluša ili ne sluša nekoga sa strane.

SAD su potrebne presude

Da li se od Crne Gore očekuje da do početka pregovora pokaže rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u smislu hapšenja ključnih igrača? Apsolutno nema preduslova da prije početka pregovora mora obavezno biti i hapšenja, recimo visokih javnih funkcionera.

Ono što je u potpunosti neophodno jeste da nam pokažete dobre rezultate na tom polju. Potrebne su nam presude, ne samo poznatih slučajeva organizovanog kriminala i korupcije, već i osnaživanje kompletnog procesa borbe protiv ove dvije pojave.

Neophodni su nam dobri rezultati te borbe, što će biti vrednovano tokom procesa monitoringa.

Bonus video: