Odbor za bezbjednost u ponedjeljak raspravlja o vehabijama

Član Odbora Nebojša Medojević ranije je tražio hitno zasjedanje tog tijela povodom napada na američku Ambasadu u Sarajevu
0 komentar(a)
Vladan Joković, Foto: Savo Prelević
Vladan Joković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.11.2011. 15:55h

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu obaviće u ponedjeljak kontrolno saslušanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladana Jokovića u vezi organizacije i djelovanja pripadnika Vehabijskog pokreta u Crnoj Gori.

Član Odbora Nebojša Medojević ranije je tražio hitno zasjedanje tog tijela povodom napada na američku Ambasadu u Sarajevu koji se, kako je naveo, ne smije tretirati kao izolovani i samostalni akt vjerskog fanatika.

Medojević je rekao da na sjednici treba da se raspravlja o bezbjednosnim rizicima od sličnih akcija u Crnoj Gori.

„Teroristički napad na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu nije izolovani akt šačice vjesrkih fanatika“ ocijenio je Medojević.

Medojević: ANB ima saznanja

Prema njegovim riječima, tu se radi o dijelu „dobro razrađenog plana balkanske konfederacije kriminala koji ima za cilj destabilizaciju bezbjednosne situacije i zausutavljanje cijelog regiona na putu ka Evropskoj uniji (EU)“.

„Balkanska mafija je dobro izučila iskustvo Hrvatske u procesu pridruživanja EU. Hapšenje Sanadera i članova njegovog kartela mobilisalo je kompletnu mrežu balkanske mafije koja proces evropskih integracija doživljava kao smrtnu opasnost po njihove interese“, smatra Medojević.

On je kazao da je herionski kartel iz Rožaja godinama finansirao određene ektremne frakcije vehabijskog pokreta u Crnoj Gori, u kojoj postoje aktivne ćelije u Rožajama, Plavu i Bijelom Polju.

On tvrdi da ANB raspolaže „operativnim saznanjima o tim ćelijama".

Bonus video: