Školovanje oficira namještaju UDG-u

Crna Gora trenutno školuje 39 budućih oficira u Srbiji, Njemačkoj, Grčkoj, Makedoniji i SAD
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2011. 09:38h

Vlada ozbiljno razmišlja da svoje buduće oficire školuje u Crnoj Gori i to na Univerzitetu Donja Gorica, saznaju "Vijesti".

Da postoje takvi planovi "Vijestima" je potvrdio i Džejms Kejgul, profesor na Nacionalnom odbrambenom Univerzitetu (NDU) iz Vašingtona.

Kejgul je bio dio ekspertskog američkog tima koji je formirao Atlantski savjet SAD, koji je krajem septembra posjetio Crnu Goru kako bi "procijenili kapacitete" visokoškolskih ustanova za osnivanje studijskih programa na kojima bi se u budućnosti obrazovali propadnici Vojske i zaposleni u Ministarstvu odbrane.

Crnogorska Vojska od osnivanja 2006. svoj vojnički kadar školuje u inostranstvu, i to je do sada bilo opredjeljenje državanog vrha. Zvaničnici Ministarstva odbrane u više navrata kategorično su tvrdili da Crna Gora neće osnivati nikakve vojne škole, jer je za tako mali broj potebnih oficira za podmlađivanje kadra ekonomičnije da se školuju u inostranstvu.

Crna Gora trenutno školuje 39 budućih oficira u Srbiji, Njemačkoj, Grčkoj, Makedoniji i SAD. Riječ je o donacijama tih država, a sve kadete stipendira i Ministarstvo odbrane, koji su zauzvrat dužni da nakon završetka školovanja provedu u sistemu odbrane najmanje onoliko koliko su im trajale studije na vojnim akademijama.

U izjavi "Vijestima" Kejgul je kazao da je petočlani američki tim na poziv amabasade Crne Gore u Vašingtonu u septembru boravio u Podgorici, gdje su sa zvaničnicima Ministarstva odbrane i upravom Univerziteta Donja Gorica razgovarali o mogućnosti na se u okviru UDG-a oformi posebna studijska grupa na kojoj će se obrazovati budući crnogorski oficiri. Jedan od vlasnika UDG-a je firma šefa DPS-a Mila Đukanovića.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: