Roćen: Njemačka i Francuska ne blokiraju Crnu Goru

Crna Gora nije toliko važna evropska sila da bi se Njemačka i Francuska dogovarale o njenom blokiranju, kazao je on
0 komentar(a)
Roćen, Vuković, Foto: Boris Pejović
Roćen, Vuković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.11.2011. 13:56h

Njemačka i Francuska ne spriječavaju Podgoricu da dobije datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU), smatra ministar inostranih poslova Crne Gore, Milan Roćen.

On je radiju Slobodna Evropa rekao da Crna Gora nije toliko važna evropska sila da bi se Njemačka i Francuska dogovarale o njenom blokiranju i nazvao takve tvrdnje spekulacijama.

Roćen je kazao da Podgorica razvija tijesnu saradnju sa tim zemljama, koje podržavaju evropski put Crne Gore i svih zemlja Zapadnog Balkana.

"Da li u određenim fazama ima, rekao bih, drugačijeg gledanja na sve to što Crna Gora ili neka druga zemlja postiže, to je nešto drugo. I u Njemačkoj i u Francuskoj i svim drugim zemljama svjesni su da kada se radi o poglavljima 23 i 24 treba da vidimo šta je taj novi pristup, pa će se onda mnoge stvari razbistriti, u to sam siguran", naveo je on.

Rade sa više elana i entuzijazma

Prema njegovim riječima, to je dug proces i nešto sa čime se susreću sve zemlje, a ne samo Crna Gora.

Roćen je dodao da crnogorska vlada vodi realpolitiku i ne žmuri pred aktuelnim procesima u eurozoni.

"Sigurni smo da sve to što se dešava u EU ne može da nema reperkusije i na sve politike EU, pa samim tim i politiku proširenja", pojasnio je on.

Roćen je naveo da Crna Gora nije stala 12. oktobra, čekajući 9. decembar, bez obzira na to šta će Evropski savjet tada odlučiti.

"Mi radimo kao da se ništa nije desilo tog 12. oktobra ili tačnije radimo još bolje, sa više elana i još više entuzijazama", kazao je Roćen, navodeći da je za Crnu Goru daleko važniji datum početka pregovora nego završetka.

Bonus video: