Za Srbiju je CPC "takozvana crkva", a spomenici u Crnoj Gori su srpski

U podnesku Srbije se govori o spomenicima srpskog naroda, čime se indirektno negira crnogorski nacionalni identit
87 pregleda 0 komentar(a)
Tadić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tadić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.11.2011. 09:07h

Državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Nebojša Kaluđerović uručio je ambasadoru Srbije Zoranu Lutovcu oštar protest povodom miješanja Vlade te zemlje u spor Srpske pravoslavne crkve sa Crnom Gorom.

Srbija je pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, povodom tužbe SPC protiv Crne Gore od prije sedam godina radi povraćaja imovine za koju tvrde da pripada njima, stala na stranu SPC.

Formalno u svojstvu “prijatelja suda”, Srbija je u svom podnesku iznijela nekoliko klasičnih političkih kvalifikacija i faktički se pridružila tužbi protiv Crne Gore.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz vrha vlasti, u podnesku Vlade Srbije Crnogorska pravoslavna crkva se naziva “takozvanom”, što u Vladi Crne Gore smatraju neuvažavanjem prava na vjerski identitet građana Crne Gore koji pripadaju CPC, te vrijeđanje slobode vjeroispovijesti.

To je, smatraju u kabinetu Igora Lukšića, politička, a ne pravna kvalifikacija koja izlazi iz okvira činjeničnih i pravnih pitanja pred sudom.

Kako “Vijesti” saznaju, u podnesku se srpske vlasti osvrću i na Temeljni ugovor Crne Gore i Vatikana, iako je potpisan sedam godina nakon što je SPC tužila Crnu Goru.

U podnesku Srbije se govori i o “istorijskim spomenicima srpskog naroda” u Crnoj Gori, čime se indirektno negira crnogorski nacionalni identitet.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: