Vlada oštro protestuje zbog miješanja Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore

Vlada ocjenjuje da je taj čin Srbije u suprotnosti sa temeljnim principima dobrosusjedskih odnosa
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 18:58h

Crnogorska Vlada uputila je oštar protest Vladi Srbije zbog njenog podneska Evropskom sudu za ljudska prava, koji, kako se ocjenjuje u saopštenju, predstavlja direktno miješanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore.

Vlada Crne Gore razmatrala je Informaciju njenog zastupnika pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu po predstavci eparhije Budimljansko-nikšićke i 11 drugih organizacionih jedinica Srpske pravoslavne crkve protiv države Crne Gore, sa posebnim osvrtom na podnesak Vlade Srbije kojim se miješa u međunarodni sudski postupak na strani podnosioca predstavke.

Vlada smatra neprimjerenim i neprihvatljivim proizvoljno tumačenje nekih istorijskih fakata na štetu države Crne Gore

Vlada ocjenjuje da je taj čin Srbije u suprotnosti sa temeljnim principima dobrosusjedskih odnosa.

"Odnosno da pojedini elementi podneska Vlade Srbije od 23.septembra Evropskom sudu za ljudska prava predstavljaju direktno miješanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore", saopšteno je iz Vlade.

Neprimjereno proizvoljno tumačenje nekih istorijskih fakata

Vlada, kako se navodi, smatra neprimjerenim i neprihvatljivim proizvoljno tumačenje nekih istorijskih fakata na štetu države Crne Gore i preusmjeravanje rasprave sa pravnih na politička pitanja.

"I odbacuje političke kvalifikacije koje vrijeđaju slobodu savjesti i vjeroispovijesti velikog broja pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

"Srbija se nije pridružila tužbi Srpske pravoslavne crkve u vezi sa imovinom u Crnoj Gori pred Sudom za ljudska prava u Strazburu", rekao je srpski premijer Mirko Cvetković

"Kaluđerović je takođe istakao da je Vlada Crne Gore posvećena jačanju politike dobrosusjedstva i regionalne saradnje i u okviru toga i razvoju i unapređenju svestranih odnosa sa Srbijom, u potpunosti zasnovanim na principima ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja", kaže se u saopštenju.

Cvetković: Srbija se nije pridružila tužbi

Srbija se nije pridružila tužbi Srpske pravoslavne crkve u vezi sa imovinom u Crnoj Gori pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, rekao je srpski premijer Mirko Cvetković.

"Srbija je dobila zahtjev Suda da u procesu učestvuje kao prijatelj suda. Nije to nikakva unilateralna aktivnost Srbije, već je dobila zahtjev od suda, na koji će dati pozitivan odgovor", objasnio je Cvetković.

Lukšić je precizirao da su za Crnu Goru problematični "neki podnesci“ koje je podnijela Srbija

Cvetković i njegov crnogorski kolega Igor Lukšić su na konferenciji za novinare u Beogradu ocijenili da crkva nije pitanje koje može da remeti odnose Srbije i Crne Gore.

"Ne mislim da u neriješena pitanja među nama spada crkva jer je u Srbiji crkva odvojena od države", kazao je Cvetković.

On smatra da crkva nije pitanje koje treba da rješavaju dvije države.

Lukšić se složio sa srpskim kolegom da crkva nije neriješeno pitanje između dvije države, pošto je crkva i u Crnoj Gori odvojena od države.

"Crkva je jednako crnogorska kao i srpska i ne može biti problem između dvije države, već je riječ o svojinskom sporu", objasnio je on.

Lukšić je precizirao da su za Crnu Goru problematični "neki podnesci“ koje je podnijela Srbija, a sa Cvetkovićem je razgovarao kako bi se otklonile sumnje u vezi sa tim.

"Ne smatram da je ovo događaj koji treba da ugrozi naše odnose, koji su u uzlaznoj putanji. Sada je važno da i jedni i drugi, u nastavku naših evropskih integracija, dodatno doprinesemo prosperitetiu naših društava", zaključio je crnogorski premijer.

Galerija

Bonus video: