Srbija sa SPC tuži Crnu Goru zbog povraćaja imovine

Srbija se tužbi, koja je podnijeta 2004. godine, pridružila u septembru, kazali su izvori “Vijesti” iz Vlade Crne Gore
52 pregleda 0 komentar(a)
Boris Tadić, Foto: Luka Zeković
Boris Tadić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.11.2011. 09:21h

Vlada Srbije pridružila se tužbi protiv Crne Gore, koju je Eparhija budimljansko-nikšićka i još 11 organizacionih jedinica Srpske pravoslavne crkve podnijela Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog povraćaja imovine, saznaju “Vijesti”.

Srbija se tužbi, koja je podnijeta 2004. godine, pridružila u septembru, kazali su izvori “Vijesti” iz Vlade Crne Gore.

Ovaj potez Beograda mogao bi izazvati nove tenzije između dvije države. U državnom vrhu Crne Gore razmatrali su ovakav potez Srbije, koji smatraju provokacijom. Izvor “Vijesti” iz vrha vlasti ističe da Crna Gora ovakav postupak sigurno neće prećutati i da se vrlo brzo može očekivati odgovor.

Mitropolija crnogorsko-primorska, koju vodi Amfilohije Radović, podnijela je dvije tužbe sudu u Strazburu, a Eparhija budimljansko-nikšićka, na čelu sa Joanikijem Mićovićem, jednu. To su učinili preko svog pravnog zastupnika Mlađana Mićovića.

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije protojerej Velibor Džomić kazao je juče “Vijestima” da su ih iz evropskog suda obavijestili da su tužbe prihvaćene i da se očekuje njihovo skoro rješavanje.

U slučaju Mitropolije, kako je objasnio, prva tužba se odnosi na manastir Zlaticu, a druga na nepostupanje državnih organa po nekadašnjem zakonu o pravednoj restituciji iz 2002. godine.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: