Čime su Pariz i Berlin uslovili pregovore Crne Gore sa EU

Berlin i Pariz bili su za stav da Podgorici treba dostaviti duži spisak novih uslova koje treba da ispuni
0 komentar(a)
Lukšić, Merkel, Foto: Gov.me
Lukšić, Merkel, Foto: Gov.me
Ažurirano: 04.11.2011. 10:10h

Crna Gora do kraja godine treba da izmijeni Ustav u dijelu koji se tiče pravosuđa, da Briselu šalje izvještaje o broju istraga, hapšenja i presuda za korupcionaške afere, te o kaznama za konflikt interesa.

To, između ostalog, piše, u aneksu “non-papera” koji su Njemačka i Francuska poslale Evropskoj komisiji i članicama EU, u kojem su dvije najmoćnije članice EU ostalim članicama saopštile da odluka o otvaranju pregovora ne može biti donijeta na samitu EU u decembru, već "na jednom od narednih Evropskih savjeta, možda u junu 2012. godine". Zajednički stav Pariza i Berlina prezentovan je nekoliko dana prije nego je Evropska komisija 12. oktobra preporučila da EU otvori pregovore sa Crnom Gorom.

U neformalnom dokumentu, koji “Vjesti” posjeduju, traži se da Zakon o javnim službenicima bude u potpunosti primijenjen tako da “potpunije ispunjavaju kriterijume nezavisnosti i profesionalnosti”.

Berlin i Pariz bili su za stav da Podgorici treba dostaviti duži spisak novih uslova koje treba da ispuni, posebno kada je riječ o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U aneksu “non-papera”, neformalnog dokumenta bez memoranduma, potpisa i pečata, navedeno je šta bi Crna Gora trebala dodatno da uradi u svih sedam kriterijuma, koji zapravo predstavljaju sedam novih vrlo oštrih uslova.

Oni predlažu da “crnogorska vlast mora pokazati, kroz redovne izvještaje, da se odredbe novog izbornog zakona provode u praksi”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: