Njemački poslanik očekuje da će Crna Gora u decembru dobiti datum pregovora

“O pristupanju novog člana ne odlučuje vlada nego parlament. Ne radi se o riječima već o djelima"
59 pregleda 0 komentar(a)
KAi Gehring, Miodrag Vuković, Foto: Luka Zeković
KAi Gehring, Miodrag Vuković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.11.2011. 20:59h

Poslanik Saveznog parlamenta Njemačke Kai Gehring očekuje da će Crna Gora u decembru dobiti pozitivan signal za datum otpočinjanja pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

On je nakon predstavljanja programa stažiranja za mlade kadrove Evrope i svijeta u njemačkom parlamentu, gdje će od januara biti i dvije crnogorske predstavnice, novinarima kazao da će “Njemačka intenzivno podržati Crnu Goru na putu ka EU”.

Upitan da li su tačni medijski navodi da je Njemačka skeptična kad je u pitanju otpočinjanje pregovora Crne Gore i EU, Ghering je odgovorio da o podršci te zemlje najbolje govori “bliska sardnja i prijateljstvo”.

“To je najbolji garant za našu podršku. Odlučujući faktor je da kopenhaški kriterijumi budu ispunjeni. U Evropi je kriza, treba da je prebrodimo, sjetite se problema sa Grčkom. Međutim, to ne znači da i dalje nećemo pružati podršku zemljama koje žele da postanu dio EU”, odgovorio je Ghering.

Na novinarsko pitanje da li je mišljenje zvanične Njemačke bliskiji stavovima crnogorske vlasti ili opozicije, on je odgovorio da je u Crnoj Gori u posjeti “u svojstvu parlamentarca, a ne opozicionara”.

“O pristupanju novog člana ne odlučuje vlada nego parlament. Ne radi se o riječima već o djelima.

Može se desiti da partija “Zelenih” ne ostane vječno u opoziciji”, pojasnio je Gering, iako je novinar bezuspješno pokušao da objasni da nije mislio na njemačku vlast i opoziciju, već na sličnost stavova zvanične Njemačke sa onima koje iznosi crnogorska opozicija.

“Trenutno imamo eurokrizu ali ne krizu evropske ideje. Ne postoji kriza evropskih i demokrtaskih vrijednosti – sloboda, mir i ljudska prava. Samo zajedno mpožemo rješavati aktuelne probleme.

Prijateljstvo se ne pokazuje riječima nego djelima, a to se oslikava u velikom broju uzajamnih posjeta na visokom nivou, ali i podršci Njeemačke evropskoj ideji Crne Gore, istakao je on i dodao da je Njemačka jedna od najvećih donatora Crne Gore.

Predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Miodrag Vuković i poslanik DPS-a takođe smatra da će Crna Gora u decembru dobiti datum pregovora.

“Moje iskustvo u poslednja tri dana, sa sastanaka sa stranim delegacijama mi govori da će u decembru biti podržan stav Evropske komisije da Crnoj Gori treba dati datum pregovora”, pojasnio je Vuković.

Od početka naredne godine dvije predstavnice Crne Gore će biti stažistkinje u periodu od pet mjeseci u njemačkom parlamentu.

Bonus video: