Lukšić dobio nagradu „Isa beg Ishaković“

Nagrada “Isa beg Ishaković” je prevashodno građansko priznanje nevladinog sektora, koji isključuje bilo kakav politički, ideološki, nacionalni ili religijski diskurs
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 03.11.2011. 18:44h

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić je primio je predstavnike Upravnog odbora za dodjelu nagrade „Isa beg Ishaković“ iz Sarajeva, koji su mu tom prilikom uručili nagradu „Isa beg Ishaković“ u kategoriji međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva.

Predstavnici sarajevskog udruženja su izrazili zadovoljstvo povodom posjete Crnoj Gori i istakli da su ponosni na činjenicu da je ovogodišnji laureat predsjednik Vlade Crne Gore, navodi se saopštenju Biroa za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

„Crna Gora je primjer zemljama regiona kada je u pitanju napredak u političkom, kulturnom i drugim segmentima društvenog života“.

Lukšić se zahalio na priznanju i istakao da u oblasti saradnje među zemljama regiona, kulturne specifičnosti treba da budu prihvaćene kao faktor koji objedinjuje društvo i čini ga heterogenim.

„Na putu evropeizacije društava Zapadnog Balkana, kulturno bogatstvo našeg podneblja je ono što predstavlja osnov za svaku dalju saradnju i dobra platforma za dalji ekonomski prosperitet“, istakao je Lukšić.

Zajednički je ocijenjeno da je primjetan napredak saradnje u oblasti kulture i umjetnosti između Crne Gore i BiH, te da istovremeno postoji prostor za unaprjeđenje saradnje u ovim i drugim oblastima od obostranog interesa.

Nagrada utemeljena 2007. godine

Nagrada “Isa beg Ishaković” je prevashodno građansko priznanje nevladinog sektora, koji isključuje bilo kakav politički, ideološki, nacionalni ili religijski diskurs.

Utemeljena je 16. decembra 2007. kao građansko priznanje koje ima za cilj da ukaže na multikulturološki kontinuitet Sarajeva koje je 1462. utemeljio Isa beg Ishaković, po kojemu je nagrada i dobila ime.

Isa-beg Ishaković je bio zadnji krajišnik Bosanskog krajišta i drugi sandžakbeg Osmanlijske pokrajine Bosne i glavni osnivač Sarajeva i Novog Pazara.

Njegova vladavina u Bosni je trajala od otprilike 1454. do 1463. godine.

Zbog njegovog doprinosa razvoju zemlje on je danas jedan od najpoznatijih likova iz Osmanlijskog razdoblja Bosanske historije.

Bio je sin prvog bega Bosne, Ishak-bega, i otac šestog Bosanskog sandžak-bega Gazi Mehmed-bega.

Bonus video: