Vladajuća koalicija odbila sve amandmane za formiranje novih opština

Nezadovoljni što vlast nije spremna da Malesiji vrati status opštine, šef kluba albanskih partija Vaselj Siništaj kazao je da je to zapravo udar na manjinska prava
0 komentar(a)
poslanici, skupština, Foto: Luka Zeković
poslanici, skupština, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.11.2011. 15:00h

Iako predloženim Zakonom o lobiranju to nije bilo predviđeno, oni koji namjeravaju da se bave lobiranjem moraće da polažu ispit i dobiju adekvatan sertifikat, nakon što je glasovima opozicije i SDP-a usvojen amandman poslanika Nove Slavena Radunovića i Emila Labudovića.

Sličan amandman, od kojeg su odustali u korist kolega iz Nove, imali su i poslanici SDP-a.

“Ne tražimo da lobisti moraju da imaju visoku stručnu spremu. Ali za one koji će profesionalno da se bave tim poslom mora da postoji ispit, jer će se njime pokazati da poznaju zakon o lobiranju i granicu između lobiranja i korupcije, da se ne bi sjutra pravdali nepoznavanjem zakona”, rekao je Radunović.

Poslanici su usvojili Zakon o lobiranju, kojim se po prvi put reguliše ta djelatnosti u Crnoj Gori, a koji se zaokružuje set antikorupcijskih zakona i podzakonskih akata donijetih u posljednjih nekoliko godina.

Lobista ne smije da nudi finansijski podstrek službeniku ili funkcioneru u državnoj instituciji

Ministarstvo finansija, koje je predlagač zakona, prihvatilo je amandmane Vasilija Laloševića i Dobrice Šljivančanina, prema kojima lobista ne smije da nudi finansijski podstrek službeniku ili funkcioneru u državnoj instituciji, kao i ostalim klijentima, jer se na taj način obezbjeđuje zaštita od korupcije.

Skupština je, međutim, odbila amandman Gencija Nimanbegua koji je tražio brisanje odredbe prema kojoj “strano fizičko ili pravno lice može da obavlja lobiranje u Crnoj Gori, ako je u državi čiji je državljanin registrovano za obavljanje te djelatnosti”.

Ništa od novih opština

Usvojen je i Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kojim su pooštreni uslovi za stvaranje novih opština u dijelu koji se odnosi na fiskalne kapacitete.

No, iako je zakon usvojen u Crnoj Gori neće biti formirane nove opštine Tuzi, Golubovci, Grbalj, Sutomore, Petnjica, Gusinje i Petrovac na moru, jer je vladajuća većina odbila sve amandmane opozicije koji su predviđali formiranje novih lokalnih uprava.

„Vi ćete poslati jasnu poruku građanima Zete ako ne uvažite realne zahtjeve ovog područja“, kazao je Knežević

Ističući da je Zeta bila prva država i iskra crnogorske duhovnosti i državnosti, predlagač amandmana za osnivanje opštine Golubovci Milan Knežević (SNP) podsjetio je da je Zeta imala opštinu „kad mnoge druge nijesu bile u sastavu Crne Gore“.

„Vi ćete poslati jasnu poruku građanima Zete ako ne uvažite realne zahtjeve ovog područja“, kazao je Knežević.

Komentarišući amandmane za samostalnost područja Grblja, Petrovca na moru i Sutomoru, Snežana Jonica (SNP) kazala je da sredstva koja su ubirana sa tih pordručja nijesu u njih adekvatno investirana, te da bi, dobiju li opštinu, bolje raspolagali tim resursima“, uvjerena je Jonica.

Kemal Purišić (Bošnjačka stranka), čija je stranka podnijela amandmane za formiranje opština Petnjica i Gusinje, kazao je da na tim područjima postoji jasna volja stanovništva za samostalnost, ali i uslovi koji su neophodni za funkcionisanje tih opština.

Poslanici su imenovali Budimira Šćepanovića za zamjenika zaštitnika ljudskih prava i sloboda i usvojili izvještaje o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama u 2010. i dodijeljenoj državnoj pomoći.

Albanske partije vrlo nezadovoljne

Posebno nezadovoljstvo iznijeli su poslanici kluba albanskih partija, nakon što je skupštinska većina, slijedeći stav Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, utvrdila da amandmani tih stranaka, kojim je bilo predviđeno da se u zakonu imena naselja gdje su Albanci većin pišu dvojezično, nijesu pravno prihvatljivi.

“Nakon usvajanja izbornog zakona postoji mogućnost da se i mi drugačije postavimo na političkoj sceni”, upozorio je Siništaj

„Mi jesmo za to da se u opštinama gdje Albanci čine relativnu većinu mjesta pišu dvojezično. Ali zakoni i akti mogu biti ispisani samo na crnogorskom jeziku“, rekao je Džavid Šabović (SDP), koji je i predsjednik tog Odbora.

Ističući da imena naselja u zakonu treba da budu ispisana i na albanskom jeziku Genci Nimanbegu pitao je kako je moguće da su istovjetni amandmani odboru bili pravno prihvatljivi prije godinu i po dana.

Nezadovoljni što vlast nije spremna da Malesiji vrati status opštine, šef kluba albanskih partija Vaselj Siništaj kazao je da je to zapravo udar na manjinska prava.

“Nakon usvajanja izbornog zakona postoji mogućnost da se i mi drugačije postavimo na političkoj sceni”, upozorio je Siništaj.

Bonus video: