Crnogorska partija pita Vladu: Zašto ste išli kod Tome Nikolića?

„Prisustvo predstavnika ambasade Crne Gore na predizbornom skupu SNS-a u Nišu prepoznajemo kao namjeru za direktno uticanje na raspoloženje birača"
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2011. 08:38h

Crnogorska partija (CP) osudila je juče prisustvo predstavnika ambasade Crne Gore na predizbornom skupu Srpske napredne stranke (SNS) u Nišu, navodeći da je tu vijest primila sa nevjericom i čuđenjem.

CP, koju vodi Nenad Stevović, ističe se da je SNS u subotu, obilježavajući trogodišnjicu osnivanja, održala politički miting u Nišu, kao početni u predizbornoj kampanji.

„Prisustvo predstavnika ambasade Crne Gore na predizbornom skupu SNS-a u Nišu prepoznajemo kao namjeru za direktno uticanje na raspoloženje birača, pripadnika crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji”, ocijenio je Stevović.

Iz te stranke su “Vijestima” kazali da ne znaju ko je bio predstavnik crnogorske ambasade na skupu u Nišu, te da su to saznali iz srpskih medija, ali smatraju da za taj „nepatriotski i nedopustivi postupak, van uobičajenih dobrih diplomatskih običaja i prakse”.

„Prilikom predstavljanja na skupu, predstavnik ambasade izviždan od cjelokupnog prisutnog auditorija, čime je ponižena i ambasada i zemlja koju predstavlja - Crna Gora“, ističe se u saopštenju.

Taj postupak crnogorske ambasade, ističu iz CP, nerazumljiv je s obzirom na to da njeni predstavnici nijesu bili prisutni na okruglom stolu nacionalnih partija koji je nedavno održan u Novom Sadu, i to u organizaciji CP.

“Učešće na tom skupu ambasada Crne Gore je unaprijed prijavila i to na nivou ambasadora, koji je očekivan kao uvaženi gost. Posebno se ne može razumjeti i prihvatiti kao dobar diplomatski običaj, činjenica da je ambasada Crne Gore tako postupila bez ikakvog obavještenja i objašnjenja organizatoru. Zbog takvog postupka ambasade u Beogradu, Crnogorska partija je 27. oktobra uložila snažan protest i zatražila objašnjenje od Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore. Očekujemo odgovor”, kažu u CP, čije je sjedište u Novom Sadu.

Generalini direktor za bilateralne poslove Ramiz Bašić kazao je za “Vijesti” da je skupu u Nišu prisustvovao ministar savjetnik Milan Lakić, te da je to uobičajena diplomatska praksa.

“Uobičajeno je da predstavnici ambasada prisustvuju na skupovima u zemlji prijema, što je bio slučaj i sa skupom u Nišu. Kad je u pitanju skup, održan u Novom Sadu, tog dana ambasador je bio van zemlje, dok je ministar savjetnik imao zdravstvenih problema. Ambasada Crne Gore u Srbiji više puta je pokušala da stupi u kontakt sa Crnogorskom partijom i pojasni i izvini se zbog izostanka izazvanog spletom okolnosti, ali u tome nije uspjela”, rekao je Bašić dodajući da iza “svega nema političke pozadine, već da se radi o isključivo “slučajnom spletu okolnosti”.

Bonus video: