Bošnjak: Izgraditi podzemne garaže, parkinge zamijeniti igralištima i zelenim površinama, promovisati biciklo...

"Turisti koji dođu u naš grad ne mogu se snaći i koristiti gradski prevoz, jer ne postoje ni mape ruta pojedinih linija, ni red vožnje"
8 komentar(a)
Branka Bošnjak (novine)
Branka Bošnjak (novine)
Ažurirano: 28.04.2018. 08:51h

Javni prevoz u Glavnom gradu je prilično zapušten, neredovan, sa nedovoljnim brojem linija, neprilagođen licima s invaliditetom, saopštila je danas Branka Bošnjak, odbornica Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Glavnog grada.

Ona je dodala da su autobuska stajališta neadekvatno označena, neuslovna, posebno van užeg centra grada.

"Turisti koji dođu u naš grad ne mogu se snaći i koristiti gradski prevoz, jer ne postoje ni mape ruta pojedinih linija, ni red vožnje. Prigradske linije gotovo da ne postoje. Primjer su Piperi, koji su nadomak Podorice, a nemaju autobusku liniju. Velika je saobraćajna gužva, mnogi objekti nemaju adekavatan saobraćajni pristup, poput novog vrtića u Bloku V, neadekvatan je broj parking mjesta, pa su trotoari prepuni parkiranih automobila. Buduća vlast Demokratskog fronta planira učiniti gradski prevoz udobnijim i sigurnijim, potpuno prilagoditi gradski prevoz licima sa invaliditetom, uvesti redovne prigradske linije, nabaviti nove autobuse, označiti kvalitetno sva stajališta, sa brojem linije koja tu staje, mapom rute i redom vožnje, uvesti noćne linije. Posebnu pažnju treba posvetiti čistoći i čuvanju vozila gradskog prevoza. Smtramo da treba izgraditi što više podzemnih garaže jer je prostor vrlo dragocjen resurs da bi se trošili na parkinge. Postojeće parkinge zamijenićemo zelenim površinama i igralištima", istakla je Bošnjak.

Po njenim riječima, aktivnom kampanjom treba promovisati biciklo, kao prevozno sredstvo, koje ne zagađuje životnu sredinu, a klima i broj dana bez padavina u Glavnom gradu pogoduju ovoj vrsti prevoz.

"Napraviti biciklističke staze u svim djelovima grada, i upodobiti saobraćajnu signalizaciju za ovu vrstu prevoza u cilju povećanja sigurnosti onih koji koriste biciklo kao prevozno sredstvo. Treba Izgraditi punktove za rentiranje bicikala, i parkinge za bicikla ispred svih institucija, a prioritetno ispred škola i fakulteta, i time stimulisati posebno mlade ljude da kao prevozno sredstvo koriste biciklo, što je uobičajeno u mnogim evropskim metropolama. Smatramo da treba izgraditi sistem parkirališta većeg kapaciteta na prilazima gradu, kao i u neposrednoj blizini stanica gradskog saobraćaja. Sistem korišćenja bazirao bi se na godišnjoj kartici. Takva kartica bi svakom korisniku omogućavala ne samo upotrebu parkinga, već i besplatno korišćenje javnog prevoza unutar šireg centra grada. Time bi se postiglo veće rasterećenje automobilskog prometa u užem jezgru grada. Za potpunu implementaciju ovog projekta bilo bi potrebno značajnije podići kvalitet vozila u gradskom saobraćaju a Glavni grad to zaslužuje. Značajan procenat prihoda od naplate parkinga uložiti u izgradnju novih parking mjesta", kazala je Bošnjak.

Bonus video: