Krivokapić poručio da će parlament odbraniti povjerenje građana

Ranko Krivokapić kazao je da nema bolje odbrane države od bezrezervnog jačanja institucija i snaženje demokratije
0 komentar(a)
parlament Crne Gore, Foto: Boris Pejović
parlament Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.10.2011. 14:37h

Dan parlamentarizma obilježavaće se 31. oktobra, kada je 1906. godine na Cetinju konstituisana prva Narodna skupština u Crnoj Gori.

Odluku o ustanovljavanju Dana parlamentarizma u Crnoj Gori usvojili su danas poslanici.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kazao je da nema bolje odbrane države od bezrezervnog jačanja institucija i snaženje demokratije.

„Mi imamo instituciju, Skupštinu Crne Gore, ali snaga naše riječi i dalje je pred stalnim izazovom. I sada glavari drugih moći pokušavaju osporiti njen autoritet, izvorišta demokratskog legitimiteta svih drugih vlasti u demokratskoj državi. Žele nam ograničiti pravo da branimo zakon i pred stalnim osporavanjem je legalna moć parlamenta“, naveo je on.

Krivokapić je poručio da će crnogorski parlament znati da odbrani svoju ustavnu poziciju i povjerenje građana koje mu je dato.

On je istakao da je uloga Skupštine Crne Gore u procesu evropskih i evroatlanskih integracija od najveće važnosti.

„Snažnija uloga parlamenta znači snažniji upliv građana u političke procese. Bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost, svi smo mi crnogorski građani, svi u njoj jednaki i ona jednako naša“, naveo je Krivokapić.

Evropske vrijednosti braniti zakonom

On je kazao da današnja Crna Gora teži evropskoj zajednici univerzalnih vrijednosti.

„Bićemo Evropljani onoliko koliko budemo spremni da evropske vrijednosti odbranimo zakonom i snagom države“, poručio je Krivokapić.

On je ocijenio da vladavina prava i nužnost istrajavanja na njoj nije borba samo ovog vremena, niti poseban izazov sadašnje Crne Gore.

„Izgradnja države pune vladavine prava najveći je stepen zrelosti jedne države“, naglasio je on i poručio da su parlamentarci svjesni da je selektivna pravda najgora vrsta nepravde.

„Država nemoćna da sprovede svoje zakone ugrožava vjeru u pravdu, kao temeljnu vjeru svih crnogorskih građana“, kazao je Krivokapić.

Povodom obilježavanja 105-te godišnjice od održavanja prve sjednice Narodne Skupštine Crne Gore, Krivokapić je priredio prijem za bivše predsjednike parlamenta.

Bonus video: