rad sa iseljenicima

Gordan Stojović na čelu Direkcije za dijasporu

Gordan Stojović je crnogorskoj javnosti poznat je kao predani istraživač istorijskih, migracionih i društvenih kretanja Crnogoraca u Južnoj Americi
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2011. 08:30h

Pri Generalnom direktoratu za konzularne poslove i dijasporu Ministarstva vanjskih poslova formirana je Direkcija za dijasporu, na čije čelo je postavljen publicista i dugogodišnji istraživač prilika u Južnoj Americi Gordan Stojović.

Ta informacija potvrđena je “Vijestima” iz MVP-a, a cilj formiranja je primjena Strategije i Akcionog plana o saradnji sa dijasporom, dok će jedan od prvih zadataka novog tijela biti prikupljanje podataka o Crnogorcima koji žive širom svijeta.

“Želimo da napravimo tu evidenciju, ali ne samo o onima koji u ovom trenutku žive van Crne Gore, već da pratimo i generacijske migracije, koje su se dešavale u prošlosti usljed različitih razloga. Pored baze podataka, Direkcija će ojačati vezu između Crne Gore i Crnogoraca koji žive širom svijeta. Želimo da naši ljudi u dijaspori budu naši najbolji ambasadori. Takođe, među našim ljudima širom svijeta ima i mnogo uspješnih na različitim poljima - u politici, nauci, biznisu, što će ojačati vezu Crne Gore sa zemljom u kojoj takvi stručnjaci žive”, saopšteno je “Vijestima” iz MVP-a.

Iz tog resora je naglašeno da je to pionirski posao, ali da je na čelu Direkcije “čovjek koji mnogo zna o dijaspori, posebno o našim ljudima u Južnoj Americi”.

Centar za iseljenike možda postane agencija

Na pitanje što će biti sa Centrom za iseljenike, iz MVP-a su odgovorili da će se ubrzo odrediti model rješavanja tog pitanja:

“Već ćemo vidjeti da li će to biti centar ili će biti transformisan u agenciju. U svakom slučaju, to će biti mehanizam kroz koji ćemo sprovoditi predviđene aktivnosti”.

U Ministarstvu ističu da su zadovoljni kursom crnogorskog jezika koji je u argentinskoj pokrajini Ćako držala profesorica Tanja Sekulić, doktorant na Sorboni, i ističu da slične zahtjeve dobijaju i iz drugih država u kojima ima Crnogoraca. U Argentini danas živi više od 30.000 potomaka crnogorskih iseljenika.

Gordan Stojović je crnogorskoj javnosti poznat kao predani istraživač istorijskih, migracionih i društvenih kretanja Crnogoraca u Južnoj Americi. Iz te oblasti objavio je nekoliko značajnih radova koji su objavljeni u mnogim domaćim i stranim publikacijama i onlajn medijima. Stojović je saradnik više asocijacija, fondacija i biblioteka u SAD i Argentini.

Preporučujemo za Vas