Jelić: Motiv za mijenjanje prakse AZLP je zaštita informacija o donacijama vladajuće partije

Pozivamo nadležne sudske instance, u konkretnom slučaju Upravni i Ustavni sud da se oglase po ovom pitanju i daju konačan odgovor (pravno mišljenje) na pitanje da li su političke partije obveznici Zakona o slobodnom pristupu informacijama
86 pregleda 4 komentar(a)
Stefan Jelić, Foto: SDP
Stefan Jelić, Foto: SDP
Ažurirano: 27.04.2018. 17:14h

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) odlučila je da naprasno prekine "praksu" po kojoj političke partije više nijesu obveznici Zakona o slobodnom pristupu informacijama, saopštio je danas Stefan Jelić, generalni sekretar Foruma mladih Socijaldemokratske partije (SDP).

Predsjednik Savjeta AZLP Muhamed Đokaj je ranije saopštio da je AZLP odluku da političke partije nijesu obavezne da javnosti dostavljaju informacije o finasiranju donijela sredinom septembra prošle godine, ali isto rješenje nije mogla da razduži do početka aprila.

"Da je situacija u potpunosti konfuzna, govori i presuda Upravnog suda iz 2011.godine u kojoj je naznačeno da političke partije nijesu obveznici ovog Zakona. Agencija kao drugostepeni organ, ipak je donosila rješenja kojim je usvajala žalbe nevladinog sektora, suprotno sudskoj praksi, i tretirala političke partije kao obveznike Zakona, sve do prije desetak dana, kada su političkim partijama i nevladinom sektoru dostavljena rješenja kojim se žalbe odbijaju kao neosnovane iz razloga što političke partije ne podliježu pomenutom Zakonu. Glavni motiv za mijenjanje dosadašnje prakse je i više nego jasan, a to je zaštita informacija o donacijama vladajuće partije u predsjedničkoj kampanji", istakao je Jelić.

On je dodao da onog trenutka kada je Specijalno tužilaštvo počelo da provjerava navode o zloupotrebama vladajuće partije u predsjedničkoj kampanji, članovi Savjeta donijeli su Odluku po kojoj političke partije više nijesu obveznici Zakona o slobodnom pristupu informacijama, upravo kako bi spriječili javnost i nevladin sektor da uđu u trag sumnjivim donacijama i finansijerima.

"Očito je u pitanju pravno nasilje koje proizilazi na osnovu partijskog diktata i koje dodatno obesmišljava i urušava kompletan pravni sistem naše zemlje. Pozivamo nadležne sudske instance, u konkretnom slučaju Upravni i Ustavni sud da se oglase po ovom pitanju i daju konačan odgovor (pravno mišljenje) na pitanje da li su političke partije obveznici Zakona o slobodnom pristupu informacijama i blagovremeno informišu javnost o tome, te da ukoliko se ispostavi da političke partije jesu odnosno nijesu obveznici ovog Zakona preduzmu, iniciraju i pokrenu odgovarajuće mjere prema članovima Savjeta Agencije, koji su zarad partijskih interesa urušili pravni sistem naše države", kazao je Jelić.

Bonus video: