Crna Gora sljedeće godine počinje pregovore o članstvu u EU

Prilikom posjete Parizu najavljena je njihova apsolutna podrška Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2011. 18:50h

Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe izrazio je uvjerenje da će Crna Gora naredne godine početi pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

"Ono sto je ključno već je učinjeno i vjerujem da ćemo 2012. početi pregovore sa Crnom Gorom", kazao je Žipe poslije razgovora sa crnogorskim šefom diplomatije Milanom Roćenom u Parizu.

Žipe i Roćen su se saglasili da je pred Crnom Gorom "još dosta posla".

Francuski ministar spoljnih poslova je pozdravio učešće Crne Gore u operacijama u Avganistanu i njenu spremnost da pomogne u postkonfliktnoj rekonstrukciji Libije.

Žipe je ocijenio da su bilateralni odnosi dve države "odlični" i ukazao da "prostor za unaprijeđenje ekonomske saradnje treba bolje iskoristiti".

Obostrana šansa

Evropske i evroatlanske integracije i jačanje saradnje bile su tema razgovora šefa crnogorske diplomatije i diplomatskog savjetnika predsjednika Sarkozija Žana Davida Levita.

Prilikom posjete Parizu najavljena je njihova apsolutna podrška Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Roćen i Žipe u Parizu

"Imaćete našu podršku, uostalom, Francuska je kumovala Crnoj Gori prije tri godine prihvatajuću vašu aplikaciju za članstvo", rekao je predsjednik Nacionalne skupštine Bernar Akoaje.

Dodao je i da ih raduju pozitivne vijesti o progresu Crne Gore i da je Crna Gora je veoma brzo savladala sve dosadašnje dionice.

"Ne zaboravite, EU je velika šansa za Crnu Goru, ali i Crna Gora šansa za Evropu", poručeno je u Parizu.

Evropska komisija je 12. oktobra preporučila otvaranje pregovora o članstvu sa Crnom Gorom, a konačnu odluku o tome trebalo bi u decembru da donese Evropski savjet.

Crnogorski premijer Igor Lukšić je u srijedu u parlamentu nagovijestio mogućnost da politika proširenja ne bude na dnevnom redu Evropskog savjeta zbog ekonomskih problema Unije.

Crnogorska delegacija posjetu Parizu je iskoristila i za susret sa crnogorskim princom Nikolom Petrović.

Galerija

Bonus video: