Đukanoviću ostaje nagrada, ali više nema ni naljepnice

U Ministarstvu vanjskih poslova kažu da sarađuju sa ECPD zbog međunarodnog ugleda Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2011. 23:54h

Na zvaničnoj adresi tobožnjeg "Regionalnog mediteranskog instituta" čiji su osnivači Milu Đukanoviću dva put dodjeljivali priznanja ni juče nije bilo nikoga, ali je uklonjena naljepnica sa nazivom te institucije koja se nalazila pored ulaznih vrata.

Mještani koji žive u ulici Kralja Nikole, gdje se Institut nalazi, potvrdili su reporteru "Vijesti" da u tu kuću niko ne svraća.

“Jedno vrijeme su je majstori preuređivali spolja, vjerovatno da bi je novi vlasnici ponovo prodali”, kazao je jedan od komšija koji nije želio da mu se ime pominje u novinama.

Iza "Regionalnog mediteranskog instituta" stoji Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) čiju je nedavnu konferenciju u Budvi Vlada finansirala sa 35.000 eura poreskih obveznika.

Građani su zauzvrat dobili šansu da u informativnim emisijama čuju neka stara politička imena poput Jasuši Akašija, ili Butros Butros Galija, koji su bili gosti.

Profitirao je i Đukanović kome je dodijeljena zahvalnica za sve što je učinio za mir na Balkanu, toleranciju i evropske vrijednosti.

Drugi dan zaredom iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), ne odgovaraju je li ECPD pod okriljem UN

"Potrošiti 35.000 eura za konferenciju, bez kriterijuma kome se sredstva dodjeljuju, makar ne javnosti poznatih, mislim da nije dobar potez", kazala je Marina Vuković iz Centra za razvoj NVO.

Iz Vlade su rekli da su novac iz budžetskih reformi dali zbog međunarodne reputacije učesnika konferencije. Vlada nije objelodanila po kojim kriterijuma odlučuje kada ulazi u slične projekte.

U Ministarstvu vanjskih poslova kažu da sarađuju sa ECPD zbog međunarodnog ugleda Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija.

U tom ministarstvu tvrde da je Evropski centar ovlašćeni predstavnik Univerziteta za mir UN, navodeći da ta organizacija sarađuje sa mnogim svjetskim institucijama.

Učiti, učiti, i samo učiti

ECPD, sa sjedištem u Beogradu, koristi logo UN, pozivajući se na to da ga je osnovao Univerzitet za mir UN, čije je sjedište u Kostariki. Na svom sajtu tvrde da imaju svoje predstavništvo u Crnoj Gori, ali ono postoji samo na papiru.

Predstavnici ECPD nijesu objasnili razloge zbog kojih su Đukanovića nagradili zbog doprinosa miru na Balkanu

Ministarstvo vanjskih poslova je sa tom organizacijom, koju vodi Negoslav Ostojić, potpisalo sporazum prema kome ona može da nastavi međunarodnu obrazovnu i istraživačku djelatnost u Crnoj Gori.

Drugi dan zaredom iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), nije odgovoreno "Vijestima" je li ECPD pod okriljem UN.

“Univerzitet za mir Ujedinjenih nacija nije dio Sistema UN u Crnoj Gori”, rekli su iz UNDP-ja.

.Predstavnici ECPD nijesu objasnili razloge zbog kojih su Đukanovića nagradili zbog doprinosa miru na Balkanu

Galerija

Bonus video: