Puštaju neznalice da se bave lobiranjem

Zakon ne definiše ni minimalne uslove za sticanje zvanja lobiste, što bi potencijalno dovelo do prevelikog broja lobista
80 pregleda 0 komentar(a)
Vidak Latković, Foto: Arhiva Vijesti
Vidak Latković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.10.2011. 08:47h

Budući lobisti moraju proći specijalističku obuku, imati visoko obrazovanje i iskustvo iz oblasti u kojoj se namjerava lobirati, kazao je juče potpredsjednik Udruženja lobista Crne Gore (ULCG) Vidak Latković.

Povodom današnje rasprave u parlamentu o prvom crnogorskom Zakonu o lobiranju, on je naglasio da se mora napustiti veoma liberalan pristup u Zakonu kojim se ne definišu ni minimalni uslovi za sticanje zvanja lobiste.

“To bi potencijalno doveo do prevelikog broja lobista, koji bi u najvećem broju slučajeva bili bez određenih znanja i iskustava za obavljanje ove djelatnosti čime bi mogli nanijetii štetu državi i društvu, kao i ugledu svoje profesije, koju krasi visoka etika, časnost i profesionalnost", rekao je “Vijestima” Latković, nekadašnji portparol Ministarstva odbrane.

On je istakao da je Udruženje lobista spremno da organizuje različite forme obuke sa ciljem izgradnje profesionalne mreže lobista u Crnoj Gori, koja će osim državnoj administraciji, biti na usluzi privrednicima, sportistima, nevladinim organizacijama...

”Posebnu pažnju skrećemo na nepostojanje preciznih kriterijuma za izdavanje odobrenja za obavljanje djelatnosti lobiranja u Crnoj Gori. Prema predloženom rješenju, djelatnost lobiranja može da obavlja svako fizičko lice, registrovano kao preduzetnik, koje nije osuđivano i kome nije izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u oblasti za koju lobira. Slično je i sa pravnim licima", rekao je Latković.

Zato, naglasio je on, u ULCG smatraju da je neophodno propisati određene opšte uslove za obavljanje djelatnosti lobiranja: “Lobiranje nije neka tajna, isključivo djelatnost 'iza zatvorenih vrata', već djelatnost koja proklamuje javnost kao jedan od svojih principa. Glavna uloga lobista je sprečavanje tajnih ugovora i eliminisanje ilegalnih grupa. Svaki zaključeni ugovor o lobiranju, podaci o naručiocu i drugi podaci biće objavljeni na sajtu državnog organa", rekao je Latković.

Posao lobista je da utiču na sadržaj zakona u skladu sa interesima svojih naručilaca (to su najčešće kompanije i esnafska udruženja). Latković tvrdi da će lobisti, po ugledu na evropske zemlje i SAD, doprinijeti sprečavanju korupcije i sukoba interesa u procesu donošenja zakona, političkih i ekonomskih odluka.

Od zemalja bivše Jugoslavije zakon su usvojile Makedonija i Slovenija, dok će tokom ove godine isto učiniti i Srbija i Hrvatska.

Crnogorskim predlogom zakona se, između ostalog, zabranjuje lobiranje javnom funkcioneru i sa njim povezanom licu u periodu od najmanje dvije godine od dana prestanka funkcije.

Bonus video: