U pregovaračkom timu sa EU da budu stručnjaci, a ne partijski poslušnici

"Glavni pregovarač mora biti kompetentna ličnost poznata domaćoj javnosti i međunarodnim institucijama"
0 komentar(a)
Crna Gora i EU, Foto: Zoran Đurić
Crna Gora i EU, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.10.2011. 11:25h

U crnogorskom timu, koji će pregovarati sa Evropskom unijom (EU), trebalo bi da budu najeminentniji stručnjaci, a ne partijski poslušnici, jer to nije režimski proces, već nacionalni interes, ocijenio je dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić.Blažić smatra da pregovarački tim većinom mora biti sastavljen od profesionalaca iz različitih oblasti, a njegov manji dio, kako je naveo, treba da čine “državno-partijski poslenici”.“Tim treba da okupi civilni sektor, visoke preofesionalne službenike državnih institucija, univerzitetske profesore, dakle eksperte iz svih pregovaračkih oblasti. Ovo nije proces režima, već nacionalni interes svih dobronamjernih građana”, rekao je Blažić.

Ima viška političkih kapaciteta

On smatra da Crna Gora nema dovoljno profesionalnih, a ima viška političkih kapaciteta koji, kako je dodao, ne smiju biti dominantni u pregovaračkom procesu.“U tom smislu bi bilo veoma korisno da se u proces angažuju crnogorski kadrovi koji rade u međunarodnim i drugim institucijama u inostranstvu, naročito u ekonomskoj i finansijskoj oblast”, rekao je Blažić.

Crna Gora nema dovoljno profesionalnih, a ima viška političkih kapaciteta

300 do 350 članova u timu

Blažić je kazao da se optimalan broj članova tima mora utvrditi nakon analize svih pregovaračkih faza i do sada ostvarenih uspjeha u postupku pridruživanja.“To znači da se po svakoj pregovaračkoj oblasti utvrdi struktura i kadrovski profil tima, zatim i personalna rješenja. Polazeći od iskustava drugih zemalja naš pregovarački tim bi mogao brojati od 300 do 350 članova”, precizirao je on.

I javnost da predložiBlažić smatra da bi prvo trebalo objaviti širi sastav tima, kako bi javnost mogla dati svoje predloge, jer se, kako je kazao, u svakoj struci veoma dobro poznaju kapaciteti pojedinaca. “Proces demokratičnosti i transparentnosti veoma je važan u ovoj fazi za Crnu Goru i njene građane.Samo se tako može obezbijediti kompetentnost tima i podrška javnosti”, rekao je on.

"Glavni pregovarač mora biti kompetentna ličnost poznata domaćoj javnosti i međunarodnim institucijama"

Bonus video: