Knops: Ne znam da li će Holandija dati zeleno svjetlo Crnoj Gori

Nikad ne reci nikad. Ne treba stavljati ražanj, a zec u šumi, kaže Miodrag Vuković
0 komentar(a)
Rejmond Knops, Miodrag Vuković, Foto: Savo Prelević
Rejmond Knops, Miodrag Vuković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.10.2011. 16:22h

Predsjednik Odbora za evropske poslove holandskog parlamenta Rejmond Knops nije mogao da pricizira hoće li njegova zemlja dati zeleno svjetlo da Crna Gora u decembru dobije datum početka pregovora o pristupanju Evropskoj uniji jer, kako je objasnio, to zavisi od stava holandske skupštine.

On je, u polumraku skupštinskog hola, usljed nestanka električne energije, nakon sastanka sa članovima skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije, kazao da je jedan od glavnih razloga posjete holandske delegacije Crnoj Gori to što njegova zemlja još nema jasno definisan stav o davanju podrške za određivanje datuma pregovora Crnoj Gori.

“Pošto ja predsjedavam tim odborom, u kojem postoje četiri partije koje imaju različitu različite stavove o integracijama, nijesam u prilici da vam odgvorim na vaše otvoreno pitanje”, rekao je kratko Knops.

I Vuković neodređen: Prvo baraž, pa...

Neodređen je bio i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Miodrag Vuković, koji je sa oprezom konstatovao da bi trebalo prvo sačekati decembar kad će se znati hoće li Crna Gora dobiti datum pregovora. On je, govoreći o sastavu pregovaračkog tima sa EU, pitao “šta bi značilo sad odrediti pregovarače”, ako se može desiti nešto nepovoljno “u šta niko ne vjeruje”.

“Ali nikad ne reci nikad. Ne treba stavljati ražanj, a zec u šumi. Ne bih sebi dao za pravo da budem član selektorskog tima koji će napraviti reprezentaciju za pregovore, jer treba prvo da se kvalifikujemo za baraž i dobijanje pregovore. Kad ih dobijemo, onda ćemo sjesti”, kazao je Vuković.

Upitan na čiju se inicijativu sastao sa potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem, Knops je kazao su oni “došli kao delegacija koju su primili najviši zvaničnici Crne Gore”.

“Razgovarali smo o onom što je pomenuto u izvještaju o napretku i tome gdje bi Crna Gora trebalo još da uloži napore. Donekle smo imali neku debatu, ali ne u smislu rasprave i ne u negativnoj kootaciji. Shvatili smo da postoji spremnost za reforme”, kazao je Knops, ističući da su predstavnici svih partija holandskog Odbora imali prilike da se uvjere kao su crnogorski politički lideri posvećeni evropskim integracijama.

Sa holandskom delegacijom sesreo se i premijer Igor Lukšić, koji je kazao da je Crna Gora spremna da dalje aktivnosti usmjeri na nastavku evropskog procesa, “svjesni izazova zahtjevne evropske agende”.

Knops je, tokom susreta sa Lukšićem, ocijenio da vjeruje u evropsku budućnost Zapadnog Balkana, uz napomenu da svaka država “mora intenzivno da radi na dostizanju standarda”.

Holandska delegacija je imala susret i sa državnom sekretarkom Slavicom Milačić, te ministrom vanjskih poslava i evropskih integracija Milanom Roćenom.

Bonus video: