Marković : Sada su Vlada i NVO na istoj strani

Marković je posebno istakao komunikaciju koju crnogorske policijske službe ostvaruju sa kolegama iz Kraljevine Holandije
0 komentar(a)
Duško Marković Holanđani, Foto: Gov.me
Duško Marković Holanđani, Foto: Gov.me
Ažurirano: 21.10.2011. 15:29h

Holandija će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na njenom putu integracija, posebno kada je riječ o reformi pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te borbi protiv diskriminacije, saopšteno na sastanku potpredsjednika Vlade i ministra pravde Duška Markovića sa članovima Stalnog parlamentarnog odbora za evropske poslove Kraljevine Holandije na čelu sa Rejmondom Knopsom.

Marković je sagovornike upoznao sa reformskim aktivnostima koje Vlada sprovodi u oblasti vladavine prava i pravosuđa, posebno se osvrnuvši na promjene na ustavnom i podustavnom nivou koje imaju za cilj jačanje nezavisnosti, odgovornosti, efikasnosti i pouzdanosti crnogorskog pravosuđa.

Kad je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, Marković je istakao da, iako na početku puta, Crna Gora ostvaruje značajne rezultate u ovoj oblasti.

"Tri su nivoa te borbe: strateški, kojim se uobličava politička volja, zatim jačanje kapaciteta nadležnih institucija policije, tužilaštva i sudstva da se efikasno bore protiv ovih izazova, kao i unaprjeđenje regionalne i međunarodne saradnje", navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Dodaje se da je, u kontekstu uspješne i intenzivne saradnje, Marković posebno istakao komunikaciju koju crnogorske policijske službe ostvaruju sa kolegama iz Kraljevine Holandije.

On je iskoristio priliku i da holandske parlamentarce upozna sa aktivnostima Vlade u oblasti antidiskriminacije, stavljajući naglasak na zaštitu od diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

"Vlada Crne Gore i nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima sada su na istoj strani, zajedno ćemo stvarati mehanizme kojima će Crna Gora biti prepoznata kao zrelo i odgovorno društvo koje prihvata i njegove različitosti", istakao je Marković.

U saopštenju se navodi kako je zaključeno da je Crna Gora ostvarila značajne rezultate u borbi protiv savremenih izazova, kao što su organizovani kriminal i korupcija, ali da se rezultati u pojedinim oblastima tek očekuju.

Bonus video: