Vikiliks: Duga vladavina DPS-a izaziva zabrinutost

Treba povećati pritisak na jačanje vladavine prava, Ahilove pete Crne Gore. On će doći unutar koalicije, uz pomoć do sada tihog stanovništva, ali i od međunarodne zajednice“, piše Mur
119 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2011. 08:53h

Loš rezultat opozicionog bloka na posljednjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori oslabiće demokratiju i vladavinu prava u zemlji. Da bi se od Vlade očekivalo jačanje vladavine prava, Crnoj Gori je potrebna saradnja djelova vladajuće koalicije, građana i međunarodne zajednice.

Tako je situaciju u Crnoj Gori, nakon parlamentarnih izbora u martu 2009. godine, opisao Roderik Mur tadašnji ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici. Analizirajući izborne rezultate u Crnoj Gori, Mur je u depeši Vašingtonu ocijenio da višedecenijska vladavina DPS-a izaziva zabrinutost u vezi sa transparentnošću Vlade.

„Malo je vjerovatno da će parlament u kojem većinu ima DPS kontrolisati Vladu koju drži ista partija. Rasparčana i slaba opozicija će biti primorana da razbije drugarski odnos koji trenutno vlada između državnih službenika i vodećih kompanija. Kratkoročno, treba povećati pritisak na jačanje vladavine prava, Ahilove pete Crne Gore. On će doći unutar koalicije, uz pomoć do sada tihog stanovništva, ali i od međunarodne zajednice“, piše u izvještaju koji je Mur poslao u aprilu 2009. godine, a koji je objavio Vikiliks.

On je ocijenio da je trend umjerenosti opozicionara uz slab rezultat „antiđukanovićevskog“ PzP-a dobar predznak za moguću saradnju između vladajuće koalicije i opozicije o nekim ključnim pitanjima, posebno evropskih integracija.

Građani izabrali stabilnost

Mur je ocijenio da su izborni rezultati pokazali da su građani izabrali stabilnost, dajući mandat vladajućoj koaliciji da ih vodi kroz problematične ekonomske vode i globalnu finansijsku oluju koja će žešće pogoditi Crnu Goru. Pobjeda DPS-SDP koalicije, smatra on, obezbijediće nastavak evroatlantskih integracija.

Bivši američki ambasador je, pozivajući se na izvještaj misije OEBS/ODIHR-a, kazao da su izbori dobili visoku ocjenu iako su tokom kampanje zabilježenja miješanja državnih i partijskih struktura, optužbe za izbornu krađu i pristrasnost televizijskih stanica.

Mandić obećao da će biti umjeren

Komentarišući rezultate parlamentarnih izbora, Mur je kao pozitivne ocijenio afirmaciju državne nezavisnosti i slabljenje nacionalističkih snaga na političkoj sceni. On je primijetio da u predizbornoj kampanji nije bilo izazova po crnogorsku državnost, pohvalivši opoziciju zbog umjerenosti.

Mur je istakao da su multietničke i građanske stranke dobro prošle

Mur je istakao da su multietničke i građanske stranke dobro prošle, dok nacionalističke nijesu ušle u parlament, navodeći kao primjer koaliciju DSS-a i Narodne stranke kao i Stranku srpskih radikala. Mur konstatuje da je broj prosrpskih poslanika u parlamentu, nakon izbora, pao sa 15 na osam.

„Multietnička vladajuća koalicija i SNP, premda primarno srpska, a sada javno građanska partija – zabilježile su snažan porast. Pad PzP-a bio je zbog unutrašnjih raskola, a ne zbog građanske orijentacije stranke, dok je Nova, kao jedina srpska stranka u parlamentu, obećala da će nastaviti da se drži umjerenije linije“, piše u Murovoj depeši.

Galerija

Bonus video: