Ništa od novih opština u Crnoj Gori

Rifat Rastoder je kazao da je najveći problem duga procedura za formiranje novih opština
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2011. 15:55h

U Crnoj Gori u skorije vrijeme neće biti moguće formirati novu opštinu, jer su uslovi za to previše rigorozni, jedinstven je zaključak opozicije sa rasprave o Predlogu zakona o teritorijalnoj organizaciji.

Uprkos brojnim kritikama opozicije na račun zakona, SDP je najavio da će u dogovoru sa DPS-om akt podržati u predloženoj formi.

Snežana Jonica (SNP) kazala je da bi i Petrovac i Sutomore trebalo da dobiju status opštine

Šabović će podržati amandmane

Potpredsjednik SDP-a Rifat Rastoder najavio je da će odmah nakon usvajanja zakona biti procesuiran zahtjev građana Petnjice, a da bi trebalo riješiti i višedecenijske zahtjeve za samostalnost opština Golubovci i Tuzi.

On je rekao da su najveći nedostaci zakona „duga procedura za formiranje novih opština“.

Koča Pavlović (PzP) kazao je da DPS ima očiglednu namjeru da opet prevari građane i uzme njhove glasove

„Vidi se da u Crnoj Gori neće biti novih opština. Zar nije logično da Tuzani više vole Tuzi od Podgoričana. Moraće se ići preko inicijative, pa referendum, a proces može trajati jako dugo i onda će se ispriječiti fiskalni kapaciteti“, rekao je Šabović.

On je rekao da bi bilo bolje da Crna Gora krene putem potpune centralizacije i oformi samo tri opštine.

„Jednu na jugu, drugu na sjeveru i treću u centralnom dijelu pa bi možda tada zadovoljili fiskalne kapacitete. Zakon ću podržati i čekati hoće li neka od sredina dobiti status opštine u navedenom roku“, rekao je Šabović.

Zetu niko ne pominje

Ističući da se ne čudi što je zakon dobio naziv „o teritorijalnoj deformaciji“, Milan Knežević (SNP) rekao je da akt potvrđuje „jasan odgovor države da ne želi decentralizaciju“.

„Zetu niko ne pominje. Izgleda da je ona izostavljena, jer su navikli da nas posmatraju kao ruralnu varošicu koja snabdijeva Crnu Goru paradajzom, a ona joj se oduži čizmama kad dođu poplave i sms centrom za pomoć“, rekao je Knežević.

Podsjećajući da je za raspisivanje referenduma o samostalnosti Zete potreban „amin Miomira Mugoše“, Knežević je rekao da je mogućnost za plebiscit jednaka mogućnosti da Izrael prizna Palestinu.

Uvjeren da je politički dogovor DPS-a i SDP-a smišljen sa namjerom da se izigraju građani Zete, Tuzi, Grblja i Petnjice, Slaven Radunović (Nova) rekao je da vladajuća koalicija ne da Pertnjici samostalnost da opozicija ne bi pobijedila u Beranama.

„Potencijalne opštine ne mogu postati opštine samo zbog političke kombinatorike DPS-SDP. Da li ste spremni Petnjičani da vas opet prevare. Ako jeste, to je vaš problem“, poručio je Radunović.

I Petrovac i Sutomore...

Koča Pavlović (PzP) kazao je da DPS ima očiglednu namjeru da opet prevari građane i uzme njhove glasove, dok je Kemal Purišić (BS) rekao da bi se trebalo ugledati na Hrvatsku kojoj nije smetalo da poveća broj opština za skoro četiri puta.

Poslanik DPS-a Milorad Vuletić kazao je da nova cjepkanja izazivaju pretjeranu usitnjenost koja može dovesti do toga da se i mjesna zajednica pretvara u opštinu, navodeći da i veličina teritorije treba da bude jedan od uslova za status opštine.

Snežana Jonica (SNP) kazala je da bi i Petrovac i Sutomore trebalo da dobiju status opštine, objašnjavajući da, kad se prodaju resursi sa tih teritorija, odluku donose druge opštine, koje ništa ne investiraju tamo odakle prodaju, već samo ubiraju prihode.

Skupština će zasjedanja nastaviti u utorak u deset sati, a raspravljaće o zakonima o raftingu i lobiranju.

Galerija

Bonus video: