Vujović je najlojalniji Đukanoviću, a Husović se pravi Englez

U Husovićevoj biografiji stoji da govori engleski jezik, ali je odbio da govori na sastancima sa predstavnicima ambasade, piše Mur
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2011. 07:59h

Aktuelni predsjednik Savjeta agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović jedan je od najlojalnijih članova lideru DPS-a Milu Đukanoviću, ministar bez portfelja Rafet Hosović u biografiji navodi da govori engleski, ali odbija da koristi taj jezik, dok je sadašnji ministar prosvjete Slavoljub Stijepović poznat po žustrom ponašanju tokom obavljanja funkcije potpredsjednika Skupštine.

Tako je bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Roderik Mur u depeši Vašingtonu od 16. juna 2009. opisao pojedine ministre nove Vlade, izabrane na martovskim izborima te godine.

U depeši pod nazivom “Upoznajte novu Vladu i ministre”, koju je objavio Vikiliks (WikiLeaks), Mur piše da je parlament potvrdio izbor nove vlasti 11. juna, te da je Đukanović, za premijera izabran po šesti put.

Bivšem ambasadoru SAD najzanimljiviji su bili ministri Vujović, tada zadužen za resor ekonomije, te Husović i Stijepović, tadašnji ministri bez portfelja.

Husović odbija da govori engleski

Napominje i da je ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša dobio funkciju, iako Demokratska unija Albanaca (DUA) formalno nije član vladajuće koalicije.

“Branko Vujović, ministar ekonomije, prije toga je obavljao funkciju direktora Agencije za prestrukturiranje privrede i strane investicije. Takođe, član je i nacionalnog Savjeta za privatizaciju, a bio je i ministar trgovine 1997. godine", obavijestio je Mur Vašington.

U depešama se navodi da se "Vujović računa kao jedan od najlojalnijih članova DPS-a i lideru Đukanoviću. Ne govori engleski. Državni tužilac 2006. godine nagovijestio je istragu protiv Vujovića zbog kršenja tenderske procedure tokom privatizacije državnog preduzeća “Jugopetrol”. Tačnije, Vujović je bio optužen za unajmljivanje stranih savjetnika za privatizaciju, i to za ekstremno visoke zarade, a bez prethodno raspisanog javnog oglasa za te pozicije. Podgorički Viši sud ga je oslobodio krivice u aprilu 2008. godine."

"Ministar Stijepović je poznat po svom naprasitom ponašanju za vrijeme obavljanja funkcije u Skupštini”, piše u depeši.

“U njegovoj biografiji stoji da govori engleski jezik. Ipak, odbio je da govori engleski na nekoliko sastanaka sa predstavnicima američke ambasade”, piše Mur, koji je za vrijeme obavljanja funkcije ambasadora u Crnoj Gori učio lokalni jezik i trudio se da njime govori na svim skupovima.

“Slavoljub Stijepović, ministar bez portfelja, ranije je obavljao istu funkciju, ali i bio pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja, te ministar sporta, ali i potpredsjednik Skupštine Crne Gore. Poznat je po svom naprasitom ponašanju za vrijeme obavljanja funkcije u Skupštini”, piše u depeši.

Galerija

Bonus video: