Darmanović: Vlada opredijeljena da radi na ispunjavanju kriterijuma za otvaranje preostala tri poglavlja

„Sastanak je bio prilika i da se razmotre konkretne mogućnosti dalje saradnje, prije svega u kontekstu pružanja ekspertske pomoći kroz realizaciju projekata u okviru pojedinih pregovaračkih poglavlja“, navodi se u saopštenju
76 pregleda 1 komentar(a)
Žan Aselborn, Srđan Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Žan Aselborn, Srđan Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 26.04.2018. 14:42h

Vlada Crne Gore čvrsto je opredijeljena da predano radi na ispunjavanju kriterijuma koji će omogućiti otvaranje preostala tri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) do kraja godine i ubrzanje procesa zatvaranja poglavlja, kazao je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović.

On je boravio danas u radnoj posjeti Luksemburgu, na poziv ministra vanjskih poslova te države, Žana Aselborna.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, zaključili da su odnosi Crne Gore i Luksemburg dobri i prijateljski, a da posjete na visokom i najvišem nivou dodatno jačaju politički dijalog.

Iz Ministarstva su naveli da su ministri razgovarali o napretku koji Crna Gora ostvaruje na evropskom putu, daljoj saradnji u pristupnim pregovorima sa EU i očekivanjima od Samita EU-Zapadni Balkan, koji će sredinom maja biti održan u Sofiji.

„Sastanak je bio prilika i da se razmotre konkretne mogućnosti dalje saradnje, prije svega u kontekstu pružanja ekspertske pomoći kroz realizaciju projekata u okviru pojedinih pregovaračkih poglavlja“, navodi se u saopštenju.

Darmanović je, kako je saopšteno, izrazio zahvalnost Luksemburgu na kontinuiranoj podršci progresu Crne Gore u evropskom integracionom procesu, posebno imajući u vidu da Luksemburg zagovara stav da Unija treba ostati dosljedna principu regate i vrednovanju individualnih učinaka svih kandidata za članstvo u EU.

„On je kazao da je Vlada čvrsto opredijeljena da predano radi na ispunjavanju kriterijuma što će omogućiti otvaranje preostala tri poglavlja do kraja ove godine i ubrzanje procesa zatvaranja poglavlja“, dodaje se u saopštenju.

Darmanović je ukazao da je Crna Gora trajno posvećenat kontinuiranom snaženju regionalne saradnje i učvršćivanju dobrosusjedskih odnosa.

„Crna Gora, neopterećena otvorenim pitanjima sa državama regiona i u statusu lidera evropskog integracionog procesa, ostaje pouzdan partner i faktor u izgradnji i očuvanju regionalnog mira i stabilnosti“, rekao je Darmanović.

Aselborn je konstatovao da je Crna Gora postigla zapažene rezultate na evropskom putu, što je, kako je naveo, i potvrđeno nedavno predstavljenom Strategijom za proširenje za Zapadni Balkan.

On je naglasio da su integracije preduslov daljeg mira, stabilnosti i prosperiteta regiona Zapadnog Balkana.

„Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenziviranje saradnje u nizu oblasti od obostranog značaja, posebno u dijelu jačanja političkog dijaloga, širenja ugovorne baze i snaženja ekonomske, saobraćajne kao i saradnje u oblasti turizma“, saopštili su iz Ministarstva.

Kako su naveli, na sastanku su razmijenjena mišljenja i o aktuelnim izazovima na međunarodnom planu, i s tim u vezi razgovarano je o planiranim savezničkim aktivnostima u okviru NATO.

Tokom posjete Luksemburgu, Darmanović se sreo i sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Crne Gore.

Bonus video: