Predavanje Lukšića u Minhenu: Euro je simbol mira i stabilnosti

Lušić je kazao da problem crnogorske ekonomije nije u korišćenju eura, već u povjerenju
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 20:58h

Premijer Igor Lukšić očekuje da će Crna Gora do kraja godine biti primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju, ali i da će Svjetska banka u narednom izvještaju "Doing Business" konstatovati napredak crnogorske ekonomije.

On je održao predavanje na minhenskom Institutu za spoljnu politiku i to na temu "Euro u Crnoj Gori - simbol mira i održivog razvoja", što je bio dio njegove radne posjete Njemačkoj.

Lukšić se susreo i sa predstavnicima Odbora za odnose sa Federacijom i Evropom bavarskog parlamenta.

Lušić je kazao da problem crnogorske ekonomije nije u korišćenju eura, već u povjerenju, "odnosno u pogrešnim ekonomskim politikama ili odlukama".

"Prije nekoliko godina kad je Vlada Crne Gore odlučila da uvede njemačku marku, to je urađeno iz političkog i ekonomskog razloga. Kad govorimo o ekonomiji, smatrali smo da je to neophodno kako bismo spasili naš ekonomski sistem od hiperinflacije koja se događala devedestih godina prošlog vijeka", kazao je Lušić.

Za napredak Crne Gore zaslužno i uvođenje eura

On je rekao da je za napredak Crne Gore u evroatlantskim integracijama zaslužno i uvođenje eura kao zvanične valute.

"U narednom periodu ćemo uložiti dosta da bismo pokazali da možemo da se suočimo i primijenimo reforme", rekao je Lukšić

On očekuje da će se u narednom periodu intenzivirati saradnja između Crne Gore i Bavarske te da zvanična Podgorica očekuje da Savjet EU potvrdi preporuku Evropske komisije.

"Radili smo dosta tokom ove godine da ubijedimo EK da smo kredibilan partner, što je bio veliki izazov. U narednom periodu ćemo uložiti dosta da bismo pokazali da možemo da se suočimo i primijenimo reforme", dodao je Lukšić.

Vestervele čestitao na dobijanju pozitivnog mišljenja EK

Premijer se tokom radne posjete Njemačkoj sastao i sa ministrom inostranih poslova Gvidom Vesterveleom i članovima Bundestaga.

Lukšić je sa Vesterveleom razgovararo o aktuelnim političkim i ekonomskim kretanjima u Crnoj Gori, trenutnim prilikama u regionu i izazovima sa kojima se Evropska unija suočava u kontekstu ekonomske i finansijske krize.

Vestervele je čestitao Vladi i crnogorskom društvu na dobijanju pozitivnog mišljenja EK za početak pristupnih pregovora.

"Izvještaj EK i komesara Štefana Filea je ohrabrujući i mi smo srećni zbog uspjeha Crne Gore. Njemačka će i nadalje pružati punu podršku Crnoj Gori na integracionom putu", kazao je Vestervele.

Lukšić je iskazao zadovoljstvo postignutim napretkom u procesu evropskih integracija, ali i istakao spremnost Vlade da nastavi da kontinuirano sprovodi reforme, koje će ukupne uslove života građana u Crnoj Gori podići na viši nivo.

"Paralelno sa ispunjavanjem obaveza iz evropske agende, bili smo posvećeni i reformama koje imaju za cilj demokratizaciju i razvoj crnogorskog društva", kazao je Lukšić.

Brojni susreti

Premijer je imao i brojne susrete sa predstavnicima Bundestaga, zamjenikom predsjednika parlamentarne grupe CDU/CSU Andreasom Štokenhofom, parlamentarnim sekretarom u Ministarstvu odbrane i potpredsjednik za međunarodne odnose u CSU Kristijanom Šmitom, kao i Gernotom Erlerom zamjenikom predsjednika poslaničke grupe SDP u njemačkom Bundestagu.

Lukšić se sastao i sa izvjestiocima za Crnu Goru i predstavnicima parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu.

Galerija

Bonus video: