Za obuku i angažovanje vojnika u Avganistanu potrošeno 2 miliona eura

Ukupni troškovi za operacije u Somaliji i Liberiji iznosili 42,8 odnosno 89.000 eura
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 16:46h

Crna Gora je tokom prethodne godine za obuku i angažovanje vojnika u mirovnoj misiji u Avganistanu potrošila dva miliona eura, kazao je ministar odbrane Boro Vučinić.

On je u Skupštini, predstavljajući Izvještaj o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama u 2010. godini, kazao i da su ukupni troškovi za operacije u Somaliji i Liberiji iznosili 42,8 odnosno 89.000 eura.

Vučinić je istakao i da su svi učesnici u mirovnim misijama redovno isplaćivani, a poručio je i da mu nije namjera da brani sindikalno udruživanje.

"Ali ni na koji način nećemo dozvoliti da se od bilo koje organizacije ugrozi ono što je misija vojske, bez obzira ko bio ili stajao iz toga", naglasio je Vučinić.

Knežević stekao utisak da se ide u turističku ekspediciju

"Jasno mi je da mir košta, ali plaćati sve samo da bi neko iz naše Vlade mogao na konferencijama staviti slušalice na uši i uzeti riječ kad se prozove "Montenegro" velika je cijena za partnertstvo", kazao je Knežević

"Kako drugačije shvatiti citat iz Izvještaja: 'To je prilika da se praktično provjere znanja i vjštine i da se unaprijedi engleski jezik". Osim što oni usavršavaju jezik i upoznaju se avganistanskim narodnim običajima, svakodnevno rizikuju svoje živote, a na to ih natjerao standard", rekao je Knežević.

On je rekao da ISAF misija, ne samo da košta, već "dovodi u opasnost živote vojnike".

"Jasno mi je da mir košta, ali plaćati sve samo da bi neko iz naše Vlade mogao na konferencijama staviti slušalice na uši i uzeti riječ kad se prozove "Montenegro" velika je cijena za partnertstvo", kazao je Knežević.

On je rekao da bi sve koji su glasali za ISAF misiju trebalo poslati da pod punom opremom zamijene vojnike i pokušaju da uhvate Mulu Omara.

Pitajući se kako je do sada čuvan mir u svijetu bez učešća Crne Gore, poslanik Nove Strahinja Bulajić kazao je da je Crnoj Gori kao maloj zemlji više nego dovoljan okvir Partnerstvo za mir.

Zašto Crna Gora učestvuje u realizaciji "nečijih interesa"

Predrag Bulatović (SNP) pitao je zašto Crna Gora učestvuje u realizaciji "nečijih interesa".

"Ovdje se radi o interesu SAD-a. Ali je interes prije svega marionetske Vlade prema drugim zemljama, da opstane na vlast šaljući naše vojnike. Slanje vojnika u misije nije korak dalje ili uslov za NATO integracije, niti se povećava naš kredibilitet", kazao je Bulatović, pozivajući ministra da ozbiljno razmisli pokretanju inicijative da se ukine učešće crnogorskih vojnika u Avganistanu.

Lider Nove Andrija Mandić rekao je da bi više volio da se raspravlja o odluci kojom bi vojnici bili vraćeni iz Avganistana i savjetovao da bi "u teškom ekonomskom trenutku bilo važno uštedjeti svaki cent", umjesto što se ulaže "u podršku velike svjetske priče".

Vučinić bez odgovora o Vikiliksu

Lider PzP-a Nebojša Medojević rekao je da bi VCG trebalo da se okrene reorganizaciji, najavljujući iniciranje da se Vojska, zbog problema sa švercom, vrati na granice

"Je li se o tome pričalo, to je druga tema", kazao je Vučinić.

Lider PzP-a Nebojša Medojević rekao je da bi VCG trebalo da se okrene reorganizaciji, najavljujući iniciranje da se Vojska, zbog problema sa švercom, vrati na granice.

"Postavlja se pitanje koji je smisao naše vojske, šta treba da ona radi. Postoje unutrašnje bezbjednosne prijetnje, organizovani kriminal koji je vodeća prijetnja čemu vojska treba da se posveti", istakao je Medojević.

Ocjenjujući da nije trend u zemljama EU da se vojska vraća na granice, Raško Konjević (SDP) je rekao da je i poslanicima dobro poznato da se NATO i vojska ne bave organizovanim kriminialom i korupcijom.

"Bar ne na način na koji kolege iz opozicije misle da treba da se bave. Zajedni smo bili na skupovima na kojima je to jasno naznačeno", istakao je Konjević.

Galerija

Bonus video: