SDP: Treba uključiti stručnjake u proces pridruživanja

Stanić je rekao da će predstavnici nevladinih organizacija (NVO) imati značajnu ulogu u nastavku integracija
0 komentar(a)
ranko krivokapic, Foto: Savo Prelević
ranko krivokapic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.10.2011. 12:08h

U proces pridruživanja Crne Gore Evrospkoj uniji (EU), treba uključiti sve stručnjake koji su spremni da pomognu, ocijenio je šef medijskog pula Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić.

Komentarišući inicijativu Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da predstavnici civilnog sektora budu uključeni u timove Crne Gore za pregovore sa EU, Stanić je rekao da će predstavnici nevladinih organizacija (NVO) imati značajnu ulogu u nastavku integracija.

“Sigurni smo da će u nastavku integrativnih procesa i predstavnici NVO sektora imati značajnu ulogu, i da će svojim znanjem doprinijeti da Crna Gora postane sljedeća članica EU iz jugoistočne Evrope”, rekao je Stanić.

Prema njegovom mišljenju, o načinu uključivanja NVO u pregovore treba razgovarati.

Iz CDT-a je ranije ocijenjeno da civilni sektor treba da ima svoje predstavnike u pregovaračkim timovima, i da bi malo društvo kao što je crnogorsko trebalo da specifična znanja potraži u nevladinim organizacijama, na fakultetima, u sindikatima i privrednim udruženjima.

Predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije, Miodrag Vuković smatra da pregovore sa Evropskom unijom (EU) treba da vodi isključivo Vlada, uz pojačanu kontrolu parlamenta, a civilni sektor da odigra ulogu u okviru svog mjesta u sistemu, kritikama i sugestijama.

Bonus video: