Prije odluke o ukidanju imuniteta Brajović će obrazložiti svoje postupke

Članovi odbora odlučili su da ministru daju priliku da im u pisanom izvještaju pojasni razloge zbog kojih nije ispoštovana presuda
0 komentar(a)
administrativni odbor, Foto: Luka Zeković
administrativni odbor, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.10.2011. 11:52h

Administrativni odbor izjasniće se o ukidanju imuniteta ministru unutrašnjih poslova i javne uprave Ivana Brajovića naredne nedjelje, kada dobije potpunu informaciju o tužbi protiv ministara zbog zloupotrebe službenog položaja.

Članovi odbora odlučili su da ministru daju priliku da im u pisanom izvještaju pojasni razloge zbog kojih njegov resor nije ispoštovao pravosnažnu presudu Osnovnog suda u Podgorici.

Borivoje Bulatović iz Danilovgrada tužio je Brajovića zbog neizvršenja presude podgoričkog suda, kojom se zahtjeva da mu se nadoknadi šteta zbog odluke ministarstva da se drugoj osobi dodjeli njegov stan.

Zbog toga su poslanici opozicije predlagali da se na sjednicu odbora pozove Brajović kako bi objasnio zašto nije poštovao odluku suda, ali je taj predlog odbačen uz obrazloženje da bi se odbor tako miješao u rad sudstva.

Do sad nikoga nisu pozivali

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Ljuiđ Škrelja primjetio je da odbor nikada nije pozivao javne funkcionere kada se raspravljalo o ukidanju imuniteta, ističući da odbor do sada nije sprovodio kontrolna saslušanja.

On je poslanike podsjetio da se u slučaju privatnih tužbi funkcionerima nikada nije ukidao imunutet.

„Do sada je bilo raznih tužbi i pričali smo o mnogim funkcionerima, ali bi ovo bilo prvi put da pozivamo nekog da nam objasni zbog čega je tužen. Time ulazimo u posao sudova, a to nam nije mandat“, upozorio je Škrelja.

Do sada je bilo raznih tužbi i pričali smo o mnogim funkcionerima, ali bi ovo bilo prvi put da pozivamo nekog da nam objasni zbog čega je tužen.

On je kazao da je Brajović tužen kao odgovorno lice u ministarstvu, pojašnjavajući da ministru treba dati šansu da pojasni zbog čega sudski spor nije riješen već 11 godina. I pored Banovićevih tvrdnji da je problem naslijeđen, poslanici opozicije upozoravali su da je krivično djelo evidentno jer se sudske odluke moraju poštovati.

Koča Pavlović (PzP) je istakao da je ministar zadnja osoba koja treba da ignoriše sudske odluke, dok je Velizar Kaluđerović iz Socijalističke narodne partije (SNP) kazao da odnor ne smije da žmuri na takvo ponašanje.

„Ako su četiri ministra jedan drugom gurali izvršne presude, onda nam sistem ne valja pet para“, prokomentarisao je Vasilije Lalošević iz SNP-a.

„Ako su četiri ministra jedan drugom gurali izvršne presude, onda nam sistem ne valja pet para“, prokomentarisao je Vasilije Lalošević iz SNP-a.

On je zamjerio što u sporu između Bulatovića i ministarstva tužilaštvo nije primjetilo elemente krivičnog djela, podsjećajući da se u čitavom slučaju tužilaštvo proglasilo nenadležnim. „Ako mu ovo nije dovoljno za istragu, onda ne znam šta će nam državni tužilac“.

Administrativni odbor je odlučio i da poslanički klubovi do 8. novembra dostave imena kandidata za Državnu izbornu komisiju (DIK), i ocjenio da nema osnova za razriješenje Savjeta za kontrolu rada Javnog servisa na zahtjev bivšeg direktora Branka Vojičića.

Bonus video: