Florijan Biber: Razočaran sam postupkom UDG-a

UDG je platio marketinški prostor u našem listu, kako bi se objavilo pismo Biberu i njegov odgovor u kome se kaže da su "Vijesti" "iskrivile sadržaj njegovog bloga"
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2011. 09:09h

Univerzitet Donja Gorica u nekoliko navrata je pokušao da obmane austrijskog profesora Florijana Bibera, koji ih je na svom blogu svrstao na treće mjesto na rang-listi 10, za njega "omiljenih", privatnih visokoobrazovnih ustanova na Balkanu, nastojeći da istovremeno kompromituje “Vijesti”.

Iako su “Vijesti”, odmah po objavljivanju teksta pod naslovom “Milov ekstra narandžasti profit” pokušale da dobiju komentar rektora UDG-a Veselina Vukotića, on je odbio da govori na tu temu.

Umjesto toga, PR služba te ustanove napisala je protestno pismo Biberu, u kome su, između ostalog, napomenuli da ako je profesor "kako kaže, pažljivo proučavao sajt UDG, mogao je vidjeti da su predavači vrlo ugledni profesori, ne samo iz regiona, već i iz EU i Amerike".

Takođe, UDG je platio marketinški prostor u našem listu, kako bi se objavilo pismo Biberu i njegov odgovor u kome se kaže da su "Vijesti" "iskrivile sadržaj njegovog bloga".

Biber je “Vijestima” rekao da nije obaviješten o namjeri da UDG želi na ovaj način da plasira njegovo pismo. Takođe, PR služba je obmanula profesora, ne pominjući u prepisci da su se "Vijesti" u tekstu pozvale na internet sajt B turn (Music, culture and style of the new Balkans), zbog čega on je ponovo kontaktirao UDG.

“Ni Vi nas nijeste konstatovali kad ste govorili o UDG na svom blogu"

"Poštovani, upravo sam saznao od redakcije “Vijesti” da želite da objavite našu prepisku kao oglas. Iako razumijem Vašu želju da razjasnite kompletnu stvar, razočaran sam Vašom namjerom da objavite moje pismo, a da me prethodno nijeste konsultovali.

U međuvremenu, o ovome sam razgovarao i sa redakcijom “Vijesti”. Želim da istaknem da pogrešno tumačenje mog bloga nije iznio taj list, kako sam u početku mislio, već veb sajt B turn, koji je dodao termin “bizarni”. Ovaj veb sajt je taj termin dodao bez moje saglasnosti.

Zbog toga bih cijenio ako biste mi proslijedili tekst oglasa koji planirate da objavite i to na engleskom i crnogorskom jeziku, kako bi se osiguralo da je adekvatno preneseno moje pismo”, poručuje Biber u pismu UDG-u.

Sa UDG-je odgovoreno da “nijesu promijenili ni riječ njegovog odgovora na protestno pismo”.

“Ni Vi nas nijeste konstatovali kad ste govorili o UDG na svom blogu. Nadalje, da ste bolje pogledali članak u ”Vijestima”, vidjeli biste da nigdje nije ni pomenut veb sajt B turn.

Uz to, dogovorili smo sa “Vijestima” da oglas ide 17. oktobra, ali nam je onda saopšteno da ga ne mogu objaviti shodno dogovoru. Zato smo ga postavili na veb sajt Univerziteta", odgovorili su Biberu sa UDG.

Prećutali dogovor o oglasu

PR služba UDG je prećutala da je u pismenoj i usmenoj korespondenciji sa marketingom “Vijesti” dogovoreno da se objavljivanje oglasa odloži za danas, radi uredničke provjere. Kad je rezervisao stranu, UDG nije saopštio o kakvom se oglasu radi.

Kada je juče PR služba UDG-a obaviještena da će oglas biti objavljen, saopšteno je da su ga oni proslijedili i drugim novinama

“Vijestima” je u marketinškoj službi lista rečeno da je u subotu, 15. oktobra, dogovoreno da će tekst oglasa UDG dostaviti do 13 časova u nedjelju, što nije učinjeno, već su ga sa UDG-a poslali sat vremena kasnije.

Razlog za odlaganje njegove objave na jedan dan je što je tokom vikenda dio uredništva bio odsutan, pa nijesu mogli biti provjereni navodi oglasa, koji nije klasičan marketing, u skladu sa standardnom procedurom, rečeno je “Vijestima” u marketinškoj službi.

Kada je juče PR služba UDG-a obaviještena da će oglas biti objavljen, saopšteno je da su ga oni proslijedili i drugim novinama. Profesor Biber je ranije pojasnio da je spisak sačinio na osnovu internet prezentacija i imena univerziteta: "Neki od njih mogu biti ili postati uvažene ustanove, ali sam isto tako čuo da na području Balkana postoji univerzitet koji je smješten u bivšem mlinu“.

Bonus video: