Crnogorci u Beogradu se žale na Podgoricu: Crna Gora ne vodi računa o nama

Nikolić: Sasvim je moguće krivotvoriti rezultate popisa, jer se građanima ne ostavlja kopija popisnice
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2011. 07:47h

Bilo bi logično da nakon popisa stanovništva u Srbiji broj Crnogoraca bude znatno veći od 69.000, koliko ih je bilo na posljednjem popisu, uzme li se obzir činjenica da je Crna Gora obnovila svoju državnost i započela aktivnosti na reafirmaciji vrijednosti crnogorskog nacionalnog identiteta, kazao je predsjednik Crnogorske nacionalne zajednice Beograda Mihailo Terzić.

On smatra da se očigledno ne primjenjuje reciprocitet na aktivnosti koje je Srbija sprovodila u vrijeme popisa u Crnoj Gori:

“Sa aspekta civilizacijskih principa ponašanje Crne Gore je korektno. Ali u situaciji kad se radi o zemlji koja sa najvišeg političkog i duhovnog vrha šalje javne i prikrivene poruke i podstiče konkretne aktivnosti da se nastavi proces srbizacije Crne Gore, te činjenice da je između dva pretposljednja popisa u Srbiji nestalo više 50 odsto nacionalno opredijeljenih Crnogoraca, onda ponašanje Crne Gore nije odgovorno”.

Predsjednik “Montenegro Niš” Nikola Nikolić rekao je “Vijestima” da je sasvim moguće krivotvoriti rezultate popisa, jer se građanima ne ostavlja kopija popisnice, kao što je bio slučaj u Crnoj Gori.

Popis stanovništva u Srbiji završen je juče.

Plaše se krivotvorenja rezultata

Predsjednik niškog Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro Niš” Nikola Nikolić rekao je “Vijestima” da je sasvim moguće krivotvoriti rezultate popisa, jer se građanima ne ostavlja kopija popisnice, kao što je bio slučaj u Crnoj Gori.

“Postoji mogućnost da se dese malverzacije i Crnogorci upišu kao Srbi. Ne znam postoje li pritisci, ali veliki broj Crnogoraca iz okoline Niša se tako ne izjašnjava. Vjerovatno zbog zaposlenja, privilegija koje su stekli kao građani ove države”, ocjenjuje Nikolić.

On je ubijeđen i da će broj Crnogoraca u Srbiji nakon popisa biti znatno veći u odnosu na prethodni, ističući da srpskoj vlasti najviše zamjera poricanje crnogorskog jezika, nacije i crkve.

Bonus video: