PzP: Lokalni funkcioneri ne mogu zarađivati kao ministri i poslanici

Praksa enormno visokih zarada lokalnih funkcionera je posebno problematična, ako se uzme u obzir da je većina lokalnih samouprava izrazito prezadužena kreditima
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2011. 07:50h

Pokret za promjene predložio je da se ograniče zarade lokalnih funkcionera, ocjenjujući da njihove bruto zarade ne mogu biti veće od poslaničkih.

PzP je predložio izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, zahtijevajući da ih parlament razmatra po skraćenom postupku. U obrazloženju poslanika te partije se navodi da ne postoji zakonski propis kojim se regulišu pitanja zarada, naknada i drugih primanja lokalnih funkcionera, već da se to autonomno rješava propisima lokalnih samouprava.

Oni ističu da u Zakonu o lokalnoj samoupravi nije definisan maksimalni iznos ovih primanja:

"To ostavlja mogućnost lokalnim samoupravama da definiše zarade, naknade i ostala primanja, koja u ukupnom iznosu premašuju primanja u državnoj upravi i državnih funkcionera – predsjednika države, premijera, poslanika i ministara".

Ocjenjuje se da je praksa enormno visokih zarada lokalnih funkcionera posebno problematična, ako se uzme u obzir da je većina lokalnih samouprava izrazito prezadužena kreditima kod komercijalnih banaka i višemjesečnim kašnjenjima u plaćanju obaveza.

Da su zarade dijela lokalnih funkcionera visoke najbolje pokazuju prošlogodišnji podaci iz imovinskih kartona.

Prema podacima sa sajta Komisije za sprječavanje konflikta interesa, plate 18 gradonačelnika su iznad 1.000 eura. Tako je predsjednica Opštine Kotor Marija Ćatović navela da mjesečno zarađuje 1.618 eura, dok njen tivatski kolega Miodrag Kankaraš prihoduje 1.600 eura. Zarada gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše je 1.500 eura, a predsjednika barske Opštine Žarka Pavićevića 1.550 eura. Osim toga, od 21 predsjednika opštine, njih 14 je sjedjelo u upravljačkim organima javnih preduzeća na osnovu čega su dodatno prihodovali od 100, pa do nekoliko stotina eura.

Ni zarade ostalih zaposlenih u organima lokalne samouprave ne zaostaju puno od onih koje imaju njihovi šefovi. Direktor JP Vodovod Podgorica Vladan Vučelić imao je zaradu skoro identičnu prosječnoj u parlamentu 1420 eura, plata glavnog administratora Glavnog grada Željka Vukovića iznosila je 1.261, a direktora Čistoće Borislav Đuranovića 1.361 euro.

Bonus video: