ROĆEN I POPOVSKI

Makedonija će pomagati Crnu Goru na putu ka EU

Popvski je nakon potpisivanja Sporazuma kazao da očekuje da će Savjet Evropske unije potvrditi datum za početak pregovora za obje zemlje
0 komentar(a)
Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.10.2011. 13:20h

Ministsri vanjskih poslova Crne Gore i Makedonije Milan Roćen i Nikola Popovski potpisali su juče Sporazum o saradnji između dvije Vlade.

Popvski je nakon potpisivanja Sporazuma kazao da očekuje da će Savjet Evropske unije potvrditi datum za početak pregovora za obje zemlje.

"Smatramo da su preporuke koje iz izvještaja o napretku Crne Gore i makedonije dobar vodič za naše buduće aktivnosti, radi bolje realizacije, jer će zaći u sbe sfere društvenog života. Crna Gora može da iskoristi iskustva Makedonije iz prethodnog perioda, ali imamo zajedničke strateške ciljeve koji su povezani integracijom u NATO i EU. To stvara atmosferu za što bolju političku saradnju dvije zemlje.

Očekujemo da će to pomoći Makedoniji da unaprijedi regionalnu saradnju. Očekujem da ćeu predstojećem periodu Crna Gora i Makedonija sarađivati i na rješavanju ekonomskih problema, koji su aktuelni. Dvije države dijele mnogo zajedničkih interesa i u tom pravcu možemo napredovati kao region od čega će korist imati kako EU tako i naše zemlje,", kazao je Popovski.

Roćen je pojasnio da se radi o važnom dokumentu u smislu pristupanja NATO-u i EU.

“Sporazum sadrži sve ono što je politički, ekonomski i privredni život jedne zemlje. Zadovoljan sam što je Makedonija spremna da svoje iskustvo podijeli sa Crnom Gorom”, istakao je Roćen i dodao da se i u izvještajima o napretku dvvije zemlje konstatuje da su odnosi između Crne Gore i Makedonije odlični”

“Do sada smo potpisali niz važnih dokumenata, a posebno Sporazum o izručivanju svojih državljana i ono što jeste važno i za Crnu Goru i za Makedoniju respektuje se uloga jedne i druge zemlje u regionalnom kontekstu i naš doprinos regionalnoj stabilnosti”, zaključio je Roćen

Preporučujemo za Vas