CGO: O razrješenju predsjednika da odlučuje Ustavni sud a ne političari

Ustav iz 2007.godine propisuje da Ustavni sud odlučuje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav
51 pregleda 0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.10.2011. 10:54h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je danas Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Crne Gore predlog za promjenu amandmana, prema kojem Skupština odlučuje o razrješenju predsjednika Crne Gore, umjesto Ustavnog suda, što je nepoznato u uporednoj praksi u oblasti ustavnih rješenja.

Kako je istakao saradnik na programima u CGO Danilo Ajković, ta NVO je traži da se izmijene stavovi 5 i 6 člana 98 Ustava i predlažu da „o odgovornosti predsjednika države odlučuje Ustavni sud dvotrećinskom većinom svih sudija.

Ustavni sud mora donijeti odluku o odgovornosti predsjednika za povredu Ustava u roku od 30 dana od dana primanja predloga kojim se pokreće odgovornost Predsjednika za povredu Ustava. Ako Ustavni sud utvrdi njegovu odgovornost, predsjedniku Crne Gore prestaje dužnost po sili Ustava.“

“Ustav iz 2007.godine propisuje da Ustavni sud odlučuje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio najviši ptravni akt. Odluka Ustavnog suda je konačna, opšteobavezujuća i izvršna. U prevodu: kada Ustavni sud odluči da je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav po sili istog mu prestaje funkcija.

Međutim, donosioci Ustava su ovo prekršili na način nepoznat uporednoj pravnoj praksi, te tako po odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i dostavlja je Skupštini koja predsjednika države „može“ razriješiti ako utvrdi da je povrijedio Ustav”, upozorava Ajković.

Prema njegovim riječima, nakon odluke Ustavnog suda da je predsjednik države povrijedio Ustav “mandat bi trebalo da mu prestane odmah po sili Ustava, jer je odluka tog suda konačna”.

“Umjesto toga u Crnoj Gori Ustavni sud može odlučiti da je predsjednik povrijedio Ustav, ali to ništa ne znači jer Skupština, odnosno vladajuća većina nije obavezna da slijedi tu odluku, jer po sadašnjem rješenju „može“ ali i ne mora da ga razriješi.

U regionu, jedino Crna Gora i Srbija su usvojile rješenje svojstveno partitokratskim sistemima, čime društvo ali i sama država gubi na demokratskom kapacitetu”, kaže Ajković i dodaje da je nacrt amandmana na Ustav, za koje upravo teče javna rasprava, “i dalje je ostao pri lošem pravnom rješenju, po kojem vladajuće partije preuzimaju ulogu sudija Ustavnog suda, što je nedopustivo u društvo koje mora biti zasnovano na jasnoj podjeli vlasti na izvršnu, sudsku i zakonodavnu”.

“Ustavni sud je čuvar Ustava jedne zemlje, štiti ustavnost i zakonitost u zemlji, i upravo iz tog razloga njegove odluke su konačne, te stoga Skupština vlast ih ne smije mijenjati po svom, nadasve političkom ubjeđenju.

CGO poziva Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine CG da usvoji rješenje po kome o razrješenju predsjednika odlučuju pravnici-sudije Ustavnog suda, umjesto kao do sada predstavnici političkih partija, poručuje Ajković

Bonus video: