Crnogorska kuća otvorena u Prištini

Nakon svečanog otvaranja Crnogorske kuće za prisutne je priređen prigodan koktel, a glavni gost večeri bio je pjevač Slobo Kovačević
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2011. 09:59h

U utorak je u centru Prištine, u prisustvu velikog broja zvaničnika, te uz prisustvo velikog broja ljudi iz javnog i političkog života, otvorena Crnogorska kuća.

Crnogorsku kuću su zajednički otvorili i tim činom pokazali odličnu saradnju te međusobni respekt između dvije države, Flora Čitaku, ministarka za Evropske Integracije u Vladi Republike Kosova i Ivan Milić, zamjenik ministra spoljnih poslova republike Crne Gore.

Prvi koji je simbolično ušao u kuću Crne Gore je Adem Demaći.

Prema riječima organizatora ovog kulturnog događaja i predsjednika Udruženja Crnogoraca na Kosovu - Slobodana Bobana Vujičića, koji je istakao da je "otvaranje jedne ovakve kuće prijateljstva i međusobnog povjerenja između dvije države veoma pozitivan korak prema crnogorskoj zajednici na Kosovu.

Crnogorci Kosova bi uskoro trebali biti prihvaćeni i predstavljeni kao nacionalna zajednica, kao i sve druge zajednice koje žive na Kosovu, te samim tim zvanično sa svojim predstavnicima ući u Parlament Kosova" - istakao je Vujičić.

Prilikom ceremonije svečanog otvaranja prisutnima se obratio i ministar odbrane u Vladi Republike Kosovo Agim Čeku koji je, između ostalog, istakao:

"Kosovo je kao mjesto i kao država takođe i dom crnogorske nacionalne zajednice. To je i moje političko uvjerenje i ne samo Vlade nego i naroda Kosova. Narod Crne Gore se na vrijeme distancirao od politike Slobodana Miloševića i sam izabrao svoj put u budućnost".

Predsjednik udruženja Crnogoraca na Kosovu Slobodan Vujičić je pročitao telegram sa čestitkama za otvaranje kuće Crne Gore u Prištini predsjednika Skupštine Republike Crne Gore Ranka Krivokapića, koji je poželio uspješan rad te uspješnu integraciju crnogorske zajednice u kosovsko društvo.

Prisutnima se zatim obratio i Ivan Milić, zamjenik ministra spoljnih poslova Republike Crne Gore koji je istakao:

"Moje mišljenje je da je ovo dobar primjer nastavka naše uspješne saradnje i nadam se da će ova kuća biti otvorena za sve i biti most za izgradnju budućih sporazuma između Crne Gore i Kosova".

Nakon svečanog otvaranja Crnogorske kuće za prisutne je priređen prigodan koktel, a glavni gost večeri bio je pjevač Slobo Kovačević, uz kosovske pjevače Špresu Gaši i Nedžmija Paraguša, navodi se u saopštenju Udruženja Crnogoraca Kosova.

Bonus video: