Lukšić poručio da će građani shvatiti šta će Crnoj Gori NATO

Treba da shvatimo da neke odluke koje su dobre za zemlju moramo donijeti čak iako ih većina građana ne razumije. Nadam se da će građani to shvatiti i pustiti lidere da odlučuju
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2011. 23:10h

Od specijalnog dopisnika "Vijesti" iz Vašingtona

Iako je podrška građana NATO-u trenutno nedovoljna, protivnici alijanse će vremenom u Crnoj Gori postati manjina, izjavio je premijer Igor Lukšić.

Nakon prekjučerašnjih sastanaka sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom i državnom sekretarkom Hilari Klinton, on je juče održao predavanja u Atlantskom savjetu u Vašingtonu.

Rekao je da, i pored početnog otpora građana, očekuje da u zemlji neće biti ozbiljnih protivnika članstvu u alijansi. Lukšić je to obrazložio činjenicom da se građani sve više interesuju za ekonomiju, i da će shvatiti finansijske efekte članstva u NATO-u.

"Treba da shvatimo da neke odluke koje su dobre za zemlju moramo donijeti čak iako ih većina građana ne razumije. Nadam se da će građani to shvatiti i pustiti lidere da odlučuju“, rekao je Lukšić, okupljenim ambasadorima i predstavnicima američkih fondacija.

Lukšić je kazao da evroatlantske integracije ostaju prioritet za njegovu Vladu, i istakao kako očekuje dobre vijesti za Crnu Goru na narednom samtitu NATO-a koji se održava sljedeće godine u Čikagu. On je rekao da, kada su u pitanju evrointegracije, pravi izazovi tek predstoje, navodeći kao primjer reformu administracije i vladavinu prava. Upitan da li Vlada ima agendu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Lukšić je rekao da to pitanje nije moguće riješiti odjednom.

„Problem organizovanog kriminala nećemo riješiti odjednom jer se to nigdje nije riješilo preko noći. Želimo da pokažemo dobru volju da se borimo sa tim problemom“, naglasio je premijer.

Lukšić je ponovio da u rješavanju problema kriminala i korupcije očekuje saradnju sa SAD i EU, ističući da je ta saradnja i do sada davala rezultate. On je kazao da od EU očekuje da prepozna napore zemalja zapadnog Balkana za promjenama, ističući da region danas nije isti kao prije deceniju. Zbog toga, smatra on, Evropski savjet treba da potvrdi mišljenje EK. „To bi bio dobar znak za cio region, i očekujem da nam se pruži šansa“.

Premijer je ponovio da u procesu evropskih integracija očekuje jaču saradnju sa medijima i civilnim sektorom: „Vlada je uspjela da dođe do civilnog sektora i pojačala je saradnju. Mislim da u nevladinim organizacijama postoje ljudi koji nam mogu pomoći i koji mogu biti veoma važni u pristupnim pregovorima“.

Bolju saradnju na putu ka Briselu Lukšić očekuje i od opozicije, ističući da ubrzavanje reformi podrazumijeva i promjene u politici. On je kao primjer uspješne saradnje sa opozicijom naveo primjer pregovora Vlade i opozicije oko pitanja jezik: “Pokazali smo da političari mogu da se dogovaraju oko važnih odluka. To je dobar primjer za čitav region“.

Premijer je ocjenio i da u Crnoj Gori nema dovoljno stranih investicija, ocjenjujući da bi američki privrdnici trebalo više da ulažu u njegovu zemlju.

Tokom drugog dana posjete Vašingtonu, Lukšić se sastao sa više američkih kongresmena, kao i sa senatorom Džonom Mekejnom, predsjedničkim kandidatom republikanaca na prošlim izborima.

Mlad je po godinama, ali ima iskustva

Većina diplomata na jučerašnjem predavanju nije krila naklonost prema crnogorskim premijerom, opisujući ga kao mladog ambicioznog političara koji jedini na Balkanu piše blog, ima fejsbuk stranicu i uz to je pjesnik.

Nekadašnji ambasador SAD u SFRJ Robert Gelbard kazao je da od Lukšića treba puno očekivati.

„Možda je mlad po godinama, ali je star po iskustvu“, rekao je Gelbard, prisjećajući se kako je Lukšića upoznao krajem 90-ih kad je Crna Gora bila „Bengazi na Balkanu“.

„Tada sam na Crnu Goru gledao kao na ostrvo slobode koje se odupire politici koja je divljala svuda okolo“, rekao je Gelbard.

Galerija

Bonus video: