Opozicija čestita građanima otvaranje pregovora o pristupanju EU

Potpredsjednik SNP-a Vasilje Lalošević rekao je da je preporuka za otvaranje pregovora odgovoran posao
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2011. 15:20h

Crna Gora i njeni građani zaslužili su da nastave proces evropskih integracija, a u daljem napretku države treba da parcipiraju svi koji znaju, mogu i umiju da rade za dobro njenih građana, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Evropska komisija preporučila je otvaranje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, a tačan datum početka trebalo bi da odrede premijeri i šefovi država članica na sjednici Evropskog savjeta u decembru.

Potpredsjednik SNP-a Vasilje Lalošević rekao je da je preporuka za otvaranje pregovora odgovoran posao.

„Ovo je novi početak u ovoj fazi evropskih integracija i veliki trenutak u našem procesu pridruživanja. Za sve koji politiku doživljavaju kao odgovoran posao, cilj treba da bude napredak Crne Gore koji će rezultirati kvalitetnim životom građana i njenim privrednim i ekonomskim rastom“, naveo je on.

Cilj, smatra on, treba da bude i demokratizacija Crne Gore.

„Ovo je samo početak i naša evropska priča počinje. Činjenica je da ovo treba da bude priznanje svim segmentima u Crnoj Gori koji su uložili dosta napora da se ovo i ostvari“, kazao je Lalošević.

On smatra da u sljedećoj fazi integracija i formiranju pregovaračkih timova „mora participirati čitava pamet Crne Gore“.

„Ne smije biti nikakvog elitističkog pristupa već u tom procesu treba da učestvuju svi koji mogu znaju i umiju da rade u interesu Crne Gore“, rekao je Lalošević.

On je podsjetio da je Crna Gora dobila jasnu preporuku za početak pregovora, "uz najavu da će spremiti akcioni plan za borbu protiv organizovanog kriminala i jačanja i nezavisnosti pravosuđa i slobode govora".

"To je nešto što moramo da pređemo jer će se akcenat staviti na kvalitet i rješavanje pitanja iz poglavlja pravosuđe i osnovna prava, kao i pravda, sloboda i bezbjednost", rekao je on, dodajući da Evropa traži sprječavanje bilo kog oblika diskriminacije i osnaživanje vladavine prava.

„Mislim da nakon ove današnje odluke svi moramo biti svjesni da su ovo samo temelji koji su postavljeni. Učešćem svih političkih aktera možemo odgovoriti današnjem datumu“, zaključio je Lalošević.

Važan datum za Crnu Goru

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević čestitao je crnogorskim građanima otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji (EU), ocjenjujući da je to najvažniji datum u novijoj istoriji Crne Gore.

On je novinarima, nakon predstavljanja izvještaju o napretku Crne Gore, rekao da očekuje da ćemo i u narednom periodu biti zemlja koje će pokazati da je spremna da prihvata nove izazove.

"I pored niza kritika i problema koje PzP potencira, ja danas mogu građanima da poručim – Crna Gora će biti slobodna, demokratska, pravam, prosperitetna država", naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, to više nije pitanje odnosa snaga unutar Crne Gore i volje bilo koje političke strukture, nego zajednički posao koji će raditi svi u državi zajedno sa prijateljima iz EU.

Medojević je dodao da je srećan jer konačno možemo da se posvetimo pitanjima koja će donijeti promjene u Crnoj Gori.

"Imaćemo privilegiju i veliki zadatak i izazov da počnemo da rješavamo one probleme koji najviše tište Crnu Goru, a koji je sprečavaju u daljem napretku, a to su vidljivi rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, konkretni dokazi da smo spremni da se ponašamo na evropski način", zaključio je lider PzP.

Ovo je važan dan i za Srbiju

Slaven Radunović iz Nove srpske demokratije smatra da je ovo važan dan za cijeli region, ne samo za Crnu Goru.

Njega posebno raduju vijesti vezane za Srbiju, jer, kako je objasnio, kroz pristupanje Srbije vidi neku vrstu brisanja granica između Srbije i Crne Gore, "koje su iscrtali političari". "Tako da će se vremenom sve zemlje regiona uključiti u EU i na taj način će se proces razgrađivanja ovog regiona zaustaviti".

Prema njegovim riječima, građani Crne Gore treba da znaju da nas tek očekuju bolni procesi.

"Nestaje virtuelna crnogorska stvarnost, počinjemo da se sukobljavamo sa ozbiljnim problemima. Drago nam je što će se početi sa poglavljima 23 i 24, jer su te oblasti najveći problemi u Crnoj Gori", poručio je Radunović.

Nestaje virtuelna crnogorska stvarnost, počinjemo da se sukobljavamo sa ozbiljnim problemima.

"Moraće da se ulažu novci u neke projekte na koje dosad nijesmo naučili, zatim dodatno stezanje kaiša u državnoj administraciji, otpuštanje ljudi, ali to je prestanak virtuelne slike Crne Gore i dolazak u relanost, koja što prije dođe, bolje je za sve građane", poručio je Radunović.

On je ocijenio da je opozicija dala veliki doprinos svemu tome.

"Malo smo mi zažmurili na jedno oko, malo je EK progledala kroz prste, ali mislim da je to način, što prije počnemo pregovore, prije ćemo početi i da rješavamo probleme", zaključio je Radunović.

Galerija

Bonus video: