Lukšić: Neka pregovori počnu od najtežih tema

Lukšić je novinarima koji prate njegovu posjetu Vašingtonu kazao da je i želja crnogorske Vlade bila da se pregovori počnu od najtežih tema
51 pregleda 0 komentar(a)
igor luksic, Foto: Gov.me
igor luksic, Foto: Gov.me
Ažurirano: 12.10.2011. 14:22h

Premijer Igor Lukšić pozdravio je dobijanje pozitivnog mišljenja EK koje se odnosi na početak pristupnih pregovora, ocjenjujući da je dobro što će pregovori početi od 23. poglavlja koje se odnosi na vladavinu prava.

Lukšić je novinarima koji prate njegovu posjetu Vašingtonu kazao da je i želja crnogorske Vlade bila da se pregovori počnu od najtežih tema.

On je rekao da je dobro što će CG biti prva zemlja koja će na taj način početi pregovore.

"To je uvijek ističano kao nas predlog. Mi smo smatrali da naša puna posvećenost izavovima kakva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije treba da bude materijalizovana i kroz naše zahtjeve da se u što ranijoj fazi otvore pregovori i u tim poglavljima", rekao je Lukšić.

Odluka Brisela kako je kazao Lukšić dobra je vijest i za cio region jer znači nastavak politike proširenja EU.

Pozitivno mišljenje EK, kako je rekao, potvrda je svih napora Vlade da ispuni sedam uslova, i istakao da je sada lopta u dvorištu zemalja evropskog savjeta koje treba da je verifikuju.

Lukšić smatra da je EK prepoznala očigledan progres u ispunjavanju uslova Birsela, zahvaljujući se zbog toga ministrima, ali i opoziciji, medijima i civilnom sektoru.

"Značajan dio tih kriterijuma ne bi bio ispunjen da nije uspostavljeno partnerstvo sa njima", kazao je on

Premijer je primjetio da ekonomski tokovi nijesu bili glavni fokus EK ističući da to pokazuje da ekonomska politika Vlade zavrijeđuje pažnju.

Lukšić je kazao da i u MMF i Svjetskoj banci imaju simpatije za takvu politiku Vlade. On je najavio nastavak reformi u određenim oblastima koje su važne za EU, navodeći kao primjer modele državne pomoći.

Bonus video: