MANS-ov izvještaj Briselu: Čelnici DPS ostali nedodirljivi

MANS ukazuje da parlament nije osnovao radnu grupu koja bi pratila reforme u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije
135 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2011. 09:50h

Tokom sedam mjeseci primjene Akcionog plana za ispunjavanje sedam zadataka koje je EK prošle godine postavio pred Crnu Goru, samo je 61 odsto planiranih aktivnosti ispunjeno, 28 je djelimično, a devet procenata uopšte nije realizovano, stoji u uporednom izvještaju koji je Mreža za afirmaciju NVO sektora (MANS) 4. oktobra poslala Briselu, uoči izrade Mišljenja Evropske komisije o napretku Crne Gore.

U dokumentu, koji su izradili izvršna direktorka Vanja Ćalović i njen tim – Dejan Milovac, Vuk Maraš i Aleksandar Mašković, MANS je Brisel obavijestio da su usvojeni mnogi zakoni, te etički kodeksi, da je većina institucija nabavila opremu koja je neodstajala i obučavala službenike, ali da konkretni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala na najvišem nivou i dalje nedostaju.

“Pozicija Komisije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala je formalno ojačana, ali, iako je MANS tom tijelu dostavio dvije inicijative u vezi sa slučajevima 'Šarić' i 'Kalić', nije održana nijedna sjednica već duže od tri mjeseca, pa predlozi nijesu ni razmatrani”, piše u dokumentu.

Kalić optužen pošto je otputovao

MANS napominje da je tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Safeta Kalića, koji je optužen za pranje novca, i to nakon što je on otputovao iz Crne Gore, “zbog čega je postao nedodirljiv za crnogorsku policiju i tužioca”.

“Kako je Kalić okarakterisan kao 'bezbjednosno interesantna osoba' već godinama, prilično je čudno da je uspio da napusti zemlju neprimijećeno, ako se uzme u obzir da su Agencija za nacionalnu bezbjednost i policija koristile specijalne tehnike praćenja u ovom slučaju.

Krajem jula, specijalni tužilac za organizovani kriminal naložio je privremeno oduzimanje imovine Darka Šarića, optuženog za šverc kokaina, i Kalića. Međutim, zbog administrativne greške tokom oduzimanja imovine, ono što je u njihovom vlasništvu dostupno je njihovim rođacima. Ovo je pokazalo da institucije sistema međusobno ne sarađuju”, piše u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Podsjeća se da je MANS 2007. godine podnio krivičnu prijavu zbog kršenja zakona i zloupotrebe položaja javnih funkcionera u slučaju “Zavala”.

Zašto nije bilo istrage protiv glavara

“Nakon više od tri godine, 'Zavala' je rezultirala samo optužbama protiv lokalnih funkcionera, ali tužilac ne može ili neće da pokrene istragu protiv ključnih aktera ove afere - bivšeg potpredsjednika Vlade Svetozara Marovića i bivšeg ministra uređenja prostora Branimira Gvozdenovića. Iako do sada sudski proces pokazuje da lokalni funkcioneri nijesu bili jedini uključeni u kršenje zakona, tužilaštvo još ne uspijeva da u potpunosti istraži slučaj”.

MANS ukazuje da parlament nije osnovao radnu grupu koja bi pratila reforme u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije

MANS ukazuje da parlament nije osnovao radnu grupu koja bi pratila reforme u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, iako je to bila obaveza iz istoimene Rezolucije, koju je Crna Gora ratifikovala prije više od tri godine.

Oni ističu da većina reformi, planiranih Strategijom za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala nije uključena u Vladin Akcioni plan: “Zbog toga, ovaj dokument, kao i zvanični izvještaji Vlade, ne mogu prikazati realnu sliku ukupnih rezultata. Policija je pripremila Mapu kriminala, koja je usvojena 21. septembra, ali ne postoje relevantne informacije o kvalitetu i ozbiljnosti tog dokumenta”.

Napadi na novinare neriješeni

MANS upozorava da je antikoruptivno zakonodavstvo i dalje neadekvatno “sa rupama koje onemogućavaju primjenu”, što je, kako smatraju, slučaj sa izmjenama zakona o sprečavanju sukoba interesa, finansiranju političkih partija i javnim nabavkama.

Naglašava se da je mali broj slučajeva protiv novinara priveden kraju na nižim sudskim instancama

Naglašava se da je mali broj slučajeva protiv novinara priveden kraju na nižim sudskim instancama: “Ubistva, fizički napadi, i prijetnje novinarima i dalje ostaju neriješene i bez napretka. U julu i avgustu, nepoznati počinioci su zapalili četiri automobila “Vijesti”. Premijer Igor Lukšić i direktor policije Veselin Veljović saglasili su se da se radi o “izolovanom slučaju”. Međutim, napadi su se nastavljali, a nalogodavci i počinioci su ostali nepoznati. Interesantna je činjenica da su auta zapaljena nakon što je bivši premijer Milo Đukanović dao intervjue u julu za list “Pobjeda”, a u avgustu za srpsku Televiziju Košava, u kojima je kritikovo rad nezavisnih medija, posebno “Vijesti”.

Umjesto istrage protiv Miomira Mugoše usmjerili se na Jovovića

Iz MANS-a posebno naglašavaju da je u septembru započet proces protiv glavnog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića, koga su napali gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i njegov sin Miljan, i podsjećaju da, umjesto da se istraga povede protiv gradonačelnika, njegovog sina, koji mu je prijetio pištoljem, i vozača, Jovovića optužuju zbog, navodno, nanesenih manjih povreda vozaču.

“Jovović je u ruci imao telefon i diktafon tokom incidenta, a, iako su gradonačelnik, njegov sin i vozač tvrdili da je Jovović Mugošinog službenika udario pesnicom, sudski vještaci utvrdili su da nije tako. Ipak, tužilac smatra da je mobilni telefon alatka, odnosno oružje kojim se nekome mogu nanijeti ozbiljne povrede. U slučaju osude, Jovović bi mogao da ode u zatvor i do tri godine. Gradonačelniku je dosuđena kazna od 400 eura, ali nikada nije bio optužen za napad, ali ni za podstrekavanje napada na ekipu “Vijesti”, a nije pretrpio ni političke posljedice”, piše u dokumentu poslatom Briselu.

Galerija

Bonus video: