Predlog za uvođenje trobojke ima ustavno-pravni osnov

Predlog opozicije podržao je i predsjednik Odbora Džavid Šabović (SDP), dok je Hidajeta Bajramspahić (SDP) bila uzdržana
0 komentar(a)
šabović, kaluđerović, Foto: Arhiva Vijesti
šabović, kaluđerović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.10.2011. 10:53h

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo ocijenio je da opozicioni predlog za izmjenu najvišeg pravnog akta ima ustavno-pravni osnov

Predlog opozicije podržao je i predsjednik Odbora Džavid Šabović (SDP), dok je Hidajeta Bajramspahić (SDP) bila uzdržana.

Ističući da je Ustav neophodno mijenjati Neven Gošović (SNP) kazao je da su identitetska pitanja produbila “ionako duboke podjele”, pa je opozicija u tom dijelu predložila da pored postojeće zastave Crna Gora ima i trobojku kao narodnu zastavu.

“To ima utemeljenje u ustavnom kontinuitetu, istoriji i tradiciji Crne Gore”, smatra Gošović.

Govoreći o predloženim promjenama koje se tiču jezika, Gošović je kazao da bi Ustav trebalo dopuniti članom kojim bi bilo propisano da “ako neki od jezika u službenoj upotrebi, prema rezultatima popisa, bude jezik kojim govorio najveći broj građana Crne Gore i taj jezik postane službeni”.

“Predložena promjena proizilazi iz činjenice da jezik kojim govori najveći broj građana u zemlji, a to je srpski, treba da bude službeni”, kazao je Gošović.

Vuletić: Kidisalo se na ustav

Opozicija je, između ostalog, predložila obaveznost i besplatnost osnovnog obrazovanja, nezastarijevanje krivičnih djela iz oblasti kriminala i korupcije, drugačiji model izbora sudskog savjeta...

Milorad Vuletić (DPS) kazao je da se za vrlo kratko vrijeme “narodski rečeno kidisalo na Ustav”.

“Prvo imamo predlog Vlade za izmjene Ustava, nijesmo ni taj posao završili, a već imamo novi, legitiman, zahtjev opozicije za promjenu Ustava, koji je dosta složen”, ocijenio je Vuletić.

On je kazao da je predloženo toliko izmjena da od postojećeg Ustava, koji je usvojen 2007. godine, neće ostati ništa bez korice.

Bonus video: