Dedeić pokušava da okupi SNS

Srpski klub je, uz Novu srpsku demokratiju i Stranku srpskih narodnjaka, treća stranka nastala iz redova članstva i funkcionera Srpske narodne stranke
140 pregleda 0 komentar(a)
Dobrilo Dedeić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dobrilo Dedeić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.10.2011. 09:12h

Funkcioneri i odbornici hercegnovske Srpske liste, osim radikala sa kojima nije ni razgovarano, dogovorili su se o jedinstvenom djelovanju sa Strankom srpskih narodnjaka i Srpskim klubom, sa ciljem da do 2013. obnove Srpsku narodnu stranku, saznaju “Vijesti” od aktera pregovora.

Prema nezvaničnim informacijama, postignut je dogovor da će do povratka imena Srpske narodne stranke, svi nastupati pod imenom Stranke srpskih narodnjaka (SSN), koju vodi Dobrilo Dedeić.

Planirano je da ubrzo bude potpisana odluka o ujedinjenju i održan izborni sabor hercegnovskog odbora SSN.

“Jedan od faktora ujedinjene SSN u Herceg Novom su pasivizirani članovi i funkcioneri Srpske narodne stranke i Srpske liste koji su bez trenutnog političkog angažmana, zainteresovani da se obnovi rad Srpske narodne stranke.

Prilikom postizanja dogovora, konstatovano je da je apsolutna većina članstva nekadašnje Srpske narodne stranke i glasača Srpske liste na različite načine pokazala nezadovoljstvo zbog gašenja nekada najjače opozicione stranke koja je predstavljala srpski narod u Crnoj Gori”, kaže sagovornik “Vijesti”.

On dodaje da će “u cilju izbjegavanja svake mogućnosti političkih, interesnih, klanovskih i personalnih zloupotreba, budućim stranačkim aktom biti precizirano da se obnovljena SNS ne može sa bilo kim ujediniti ili ući u politički savez na način da se ugasi njeno ime”.

“Stranka će programski, medijski i ideološki djelovati centralizovano, ali će organizaciono, odnosno statutarno, SSN (i kasnije SNS) biti decentralizovana i činiće je savez opštinskih odbora da bi se, i na taj način, preduprijedili eventualni propusti, majorizacija pojedinih regija, kao što su Boka ili sjever Crne Gore.

Statutarna i organizaciona decentralizacija u obnovljenom SNS predstavljaće povratak izvornim demokratskim principima Srpske narodne stranke dok je ona postojala, odnosno bila demokratska i nacionalna stranka”, tvrdi jedan od učesnika pregovora u Herceg Novom.

Srpski klub je, uz Novu srpsku demokratiju i Stranku srpskih narodnjaka, treća stranka nastala iz redova članstva i funkcionera Srpske narodne stranke, nakon unutarpartijskih sukoba 2008. i 2009. godine.

Bonus video: