SDP: Vlada namjerno napravila da se sad zarađuje više od šverca cigareta, nego od narkotika

Stanić je poručio da Će nadležni organi, prije svega Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, morati utvrditi da li je pojedincima koji su bili uključeni u te odluke bio i cilj
0 komentar(a)
Cigarete na sivom tržištu, Foto: Savo Prelević
Cigarete na sivom tržištu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.04.2018. 09:47h

Vlada Crne Gore je vođenjem loše akcizne politike i nepoštovanjem kalendara povećanja akciza dovela do najvećeg procvata nelegalne prodaje cigareta još od devedesetih godina, kazao je portparol SDP-a Mirko Stanić.

On je poručio da će nadležni organi, prije svega Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, morati utvrditi da li je pojedincima koji su bili uključeni u te odluke bio i cilj.

"Jer je prosto nevjerovatno da se neko u Vladi toliko 'zaračunao' da je mislio da ako povećate iznos cigareta za četiri puta u jednog godini (tri puta kroz akcize i jednom kroz PDV) da to neće dovesti do bujanja nelegalnog tržišta jer sada nameti države po jednoj paklici iznose i 85% ukupne cijene tako da na kutiju od 3.5 eura potrošači koji ih kupuju na legalnom tržištu plate 2.8 eura akciza i poreza. To je idealna prilika za sve koji žele da zarade milione (a ne bi im bio prvi put u ovoj zemlji) da razliku od 0.7 do 3.5 eura pospreme sebi u džep a kako će taj novac 'uložiti' gledaćemo narednih godina kroz nove obračune kriminalnih gangova", saopštio je Stanić.

Svojim svjesnim postupanjem, tvrdi on, Vlada Crne Gore je svorila situaciju u kojoj se više novca zaradi švercom cigareta nego švercom narkotika i to mora biti signal i za Evropsku Komisiju i za zemlje EU koje su imale problema zbog ranijeg šverca Crne Gore, ali i za Vladu SAD zbog toga što su američke kompanije najviše pogođene padom prodaje legalnih cigareta.

"Naravno, da se neko u Vladi ne bi drznuo da poveže povećanje cijene sa zdravljem stanovnika, da napomenemo da je naša zemlja najliberalnija u Evropi kad je pušenje u zatvorenim prostorijama u pitanju, jer naplaćuje mizernu nadoknadu za pušenje u kafićima i restoranima, tako da je po tom osnovu prihodovano svega par miliona eura od 2012-te godine kad je uvedena taksa za upotrebu duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima. Znači da je Vladi do zdravlja stvanovnika imali bi zakone barem kao u Makedoniji, Turskoj ili Albaniji, o zemljama EU kojoj na papiru težimo da i ne govorimo", tvrdi Stanić.

Iz SDP-a su pozvali Ministarstvo finansija i Agenciju za duvan da ne ćute i da saopšte efekte uvećanja akciza na prodaju legalnih cigareta u finansijskom i iznosu legalno uvezenih cigareta jer se u Crnoj Gori broj pušača povećao za 4,4 odsto i sada iznosi 36,5 odsto u populaciji između 15 i 65 godina.

Svakodnevno, kako dodaju, cigarete konzumira preko 200 hiljada građana, "vjerovatno ih kupujući prije kod uličnih prodavaca nego na prodajnim mjestima".

"Ovoj Vladi zdravlje građana očigledno nije na prvom mjestu, a da li će ostati upamćena po najvećem razvoju šverca cigareta u Evropi znaćemo od narednih poteza koje bude uradila na ovom polju", zaključio je Stanić.

Bonus video: