Bošnjaci iz SAD pozivaju zemljake da ne pomažu izgradnju Crnogorske kuće

lada je najavila da će finansirati projekat sa tri miliona dolara, dok bi ostatak bio obezbijeđen donacijama
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2011. 08:58h

Bošnjačka dijaspora u SAD porijeklom iz Crne Gore, ne treba da pomaže izgradnju Crnogorske kuće u Njujorku, zbog odnosa države prema njihovim sunarodnicima u domovini, kazao je Esad Krcić, urednik uticajnog portala Bošnjaci.net.

On je, u autorskom tekstu povodom najave da će dijaspora pomoći formiranje Crnogorske kuće, pozvao sunarodnike da ne doniraju novac za taj projekat. Glavni razlog bojkota, tvrdi Krcić, je loš položaj Bošnjaka u Crnoj Gori.

“Jasno je da Vlada Crne Gore nema ni formalno ni moralno pravo da se obraća Bošnjacima u egzilu, prije nego što Bošnjaci ne postanu konstitutivni narod u Crnoj Gori.

S druge strane valjda se Vlada mora prvo otvoriti prema Bošnjacima u Crnoj Gori, a ne prema Bošnjacima u emigraciji. I posebno riješiti već potpisani dokument o autonomiji Sandžaka”, smatra Krcić.

Projektom Crnogorske kuće u Njujorku, predviđena je kupovina zgrade vrijedne osam miliona dolara, u kojoj bi bile smještene stalna misija pri Ujedinjenim nacijama, generalni konzulat i kulturni centar.

Vlada je najavila da će finansirati projekat sa tri miliona dolara, dok bi ostatak bio obezbijeđen donacijama i podizanjem kredita od najviše dva miliona dolara.

Tokom posjete premijera Igora Lukšića Njujorku, održano je donatorsko veče na kojem su, između ostalih, učestvovali i uticajni Bošnjaci projeklom iz Plava i Gusinja.

Nastavili bi pocrnogorčavanje Bošnjaka

Podsjećajući da u SAD dijasporu porijeklom iz Crne Gore većinom čine Bošnjaci i Albanci, Krcić je upozorio da će u Crnogorskoj kući biti promovisana samo kultura Crnogoraca.

Takvim projektom, smatra on, Vlada bi i u inostranstvu nastavila politiku “pocrnogorčavanja Bošnjaka”.

“Vlada vodi politiku dvostrukih standarda- jednu prema spoljnom faktoru, a drugu represivnu, prema unutrašnjem planu, koja se posebno odnosi na Bošnjake. Oni žive u nepovoljnim političkim, socijalnim i ekonomskim uslovima, a to je posebno izraženo u gusinjskom i petnjičkom kraju.

Kakav je odnos vlasti prema tim prostorima, potvrđuje i činjenica da Gusinje i Petnjica i dalje nijesu opštine”, smatra on.

Bonus video: