Bezbjednost je narušena, ili nije

Niko se ne oglašava o stanju bezbjednosti, osim sekretara VNB-a Veselina Veljovića na televiziji
129 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Veselin Veljović, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Veselin Veljović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.04.2018. 06:46h

Skoro mjesec građani Crne Gore ne znaju da li je bezbjednosna situacija u državi narušena, kako je to ocijenilo Vijeće za nacionalnu bezbjednost (VNB) 1. aprila, ili je stabilna, kako je to saopštio sekretar tog Vijeća Veselin Veljović prošle srijede.

Sudeći po pitanjima na koje će premijer Duško Marković danas odgovarati u Skupštini, stanje bezbjednosti ne interesuje poslanike jer nijedno od najavljenih pitanja ne tiče se te teme.

Da je bezbjednost narušena, Vijeće je ocijenilo dan nakon dvostrukog ubistva u centru Podgorice i dva dana nakon što je u podzemnoj garaži bombom ubijen jedan čovjek. Ubistvo u garaži nije rasvijetljeno, a osumnjičeni za dvostruko ubistvo još nije uhapšen.

“Bezbjednosna situacija je u kontinuitetu stabilna. VNB je na jednoj od zadnjih sjednica reklo da je zbog posljednjih kriminalnih događaja bezbjednost u Podgorici bila narušena, ali se isto tako mora reći da je brzom i efikasnom akcijom policije, tužilaštva i drugih nadležnih organa došlo do rasvjetljavanja krivičnih djela koja su bila u povodu”..., kazao je Veljović u tom intervjuu.

On je rekao da ne misli da su građani zabrinuti zbog bezbjednosne situacije i da je to pitanje predimenzionirano.

Marković nije ni nakon sedam dana odgovorio “Vijestima” da li je to što je Veljović kazao stav VNB i, samim tim, i stav Vlade.

On nije odgovorio ni na pitanje koje su to „kriminalne strukture povezane sa vojnim i pravojnim strukturama, kriminalnim i parakriminalnim strukturama i nekih drugih država regiona”, o kojima je Veljović pričao, i objasnio “da su vrlo često u bliskim konekcijama sa pojednim političkim strukturama i nekim drugim subjektima i da pokušavaju u Crnoj Gori određenu situaciju da destabilizuju”.

Direktora Uprave policije Vesko Damjanović i državna sekretarka MUP-a Srbije Dijana Hrkalović ocijenili su juče da je dosadašnja saradnja između dvije policije bila profesionalna i kvalitetna, sa konkretnim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala.

Nijedna zemlja regiona do sada se nije oglasila da se osjeća prozvanom zbog ozbiljnih optužbi sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost Crne Gore Veselina Veljovića

Bonus video: