Grahovac: Vojska Crne Gore je naoružana sila nezadovoljnih ljudi

On je rekao da je sistem crnogorske vojske neodrživ zato što je po broju i veličini predimenzioniran u odnosu na ekonomske mogućnosti države
79 pregleda 0 komentar(a)
pistolj, vojska, Foto: Vlada Crne Gore
pistolj, vojska, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 08.10.2011. 12:25h

Vojska Crne Gore (VCG) predstavlja neodrživ sistem jer je zasnovana na pogrešnom konceptu, prepisanom od drugih, mnogo većih država, ocijenio je general u penziji, Blagoje Grahovac.

On je rekao da je sistem crnogorske vojske neodrživ zato što je po broju i veličini predimenzioniran u odnosu na ekonomske mogućnosti države.

„Taj neodrživi sistem, sa ekonomsko-finansijskog aspekta gledano, doveo je do toga da sad imamo naoružanu silu nezadovoljnih ljudi“, smatra Grahovac.

„Taj neodrživi sistem, sa ekonomsko-finansijskog aspekta gledano, doveo je do toga da sad imamo naoružanu silu nezadovoljnih ljudi“, smatra Grahovac.

Takvu situaciju, kako je kazao Grahovac, ministar odbrane Boro Vučinić koristi kako bi „uhljebio“ svoju rodbinu i partijske sljedbenike, prvenstveno one koji su otvoreni podržavaoci vlasti i Demokratske partije socijalista (DPS).

„Nikada nisam vidio takav slučaj u bilo kojoj vojsci, da je vojni sastav međusobno zavađen do te mjere da sistem postaje opasan po sebe, ali i po državu. A zavađenost je uslovljena politikom koju je DPS u suštini instalirala u načinu svog vladanja – zavadi pa vladaj“, pojasnio je on.

Zavađeni vojnici

Grahovac je dodao su pripadnici VCG zavađeni po raznim osnovama – ko može da radi, a ko ne može, ko može da ide u pojedine misije, ko će u inostranstvo ili ko će biti unaprijeđen u viši čin.

On je podsjetio da se snaga svake vojske zasniva prvenstveno na jakom drugarstvu kolektiva, dok je moć oružja tek na drugom mjestu. „U Crnoj Gori imamo potpuno inverziju“.

„Ova osnovna snaga vojničkog drugarstva je potpuno ubijena i umjesto toga imamo zavađenost. Sa druge strane, oružje ovakvo kakvo je i nije neka naročita snaga, a i bolje da ga je što manje“, ocijenio je Grahovac.

Sad je problem eskalirao i izvan vojne strukture, odnosno vojnici traže zaštitu javnosti i međunarodnih institucija od svojih pretpostavljenih.

„Sad je problem eskalirao i izvan vojne strukture, odnosno vojnici traže zaštitu javnosti i međunarodnih institucija od svojih pretpostavljenih. Na kraju krajeva, vojni ministar je pravi paša i treba mu dati čin paše, tako se i ponaša“, rekao je Grahovac.

Grahovac je dodao da se vojska trenutno nalazi u stanju finansijske iscrpljenosti, zbog čega, kako je ocijenio, ubuduće neće biti interesantna DPS-u i aktuelnom ministru.

„Ona postaje sve veći problem za Crnu Goru. Procjenjujem da će DPS taj problem prebaciti Socijaldemokratskoj partiji, kako bi mogla u potpunosti da preuzme Ministarstvo unutrašnjih poslova i policiju, jer imaju mnogo razloga da tamo drže potpunu kontrolu“, zaključio je on

Bonus video: