Knežević-Perišić: Nisu mi dali da pišem o lopovima

"Mi u Nikšiću, se drugačije \'borimo\' sa stvarnim protivnikom: ne pobočno i savjetnički, no u glavu! Ako imamo …petlje"
267 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2011. 12:19h

Savjetnica ministra unutrašnjih poslova Tanja Knežević-Perišić saopštila je da nije član nijedne političke partije, ali da radi u SDP-u, jer u toj partiji “možete biti ono što jeste i niko vas ne dira”.

Ona je reagovala na jučerašnji tekst u kome se apostrofira njen novinarski angažman sa početka devedesetih, kada je, između ostalog, pisala i o “našim borcima koji rastjeruju ustaške bande” na hercegovačkom ratištu.

“Iako ste potrošili cijelu stranicu na mene (fala vi) i na moje pisanje u 'Nikšićkim novinama' 1991, a usput malo toga rekli, evo da Vam pomognem sa nekoliko pitalica: Znate li da ja nijesam član nijedne političke partije u Crnoj Gori? Nijesam to bila ni devedesetih, a ni 20 godina kasnije, jer sam novinarka i uvijek sam smatrala da članstvo u bilo kojoj partiji uskraćuje svjesno dio slobode koju imamo u glavi, kao najvažniji dio kako malog tako i velikog mozga?

Da li znate da dvije godine radim upravo kao novinar, najprije u SDP-u, sada kao savjetnica ministra unutrašnjih poslova za medije, jer očito u SDP-u možete biti ono što jeste - i niko Vas zbog toga ne dira?

"Mi u Nikšiću, se drugačije 'borimo' sa stvarnim protivnikom: ne pobočno i savjetnički, no u glavu! Ako imamo …petlje"

Da li znate da znam što je u pozadini ove 'velike'’ istorijske medijske priče? Samo, mi u Nikšiću, se drugačije 'borimo' sa stvarnim protivnikom: ne pobočno i savjetnički, no u glavu! Ako imamo …petlje.

Moram da Vam, apropo teksta, kažem i to da 20 godina kasnije na pomenuti tekst gledam baš k’o na lutku, iz više razloga: pisala sam ga sa dvadeset godina, kada su neki Vaši urednici sa deset više, bili u ratu za mir, neki bogami sa puškom. Pisala sam o ljudima koji su, zavedeni upravo uredničkim poduhvatima toga vremena, mislili da zaista nešto brane u Dubrovniku, pa se brzo otrijeznili; pisala sam o njima jer sam osjećala taj živi, opipljivi strah za goli život, tugu za porodicom i drugovima koji su im ginuli od vlastitog metka. Htjela sam da pišem i o sitnim kriminalcima i lopovima koji su, obučeni u crno, lopinjali po dubrovačkom ratištu ili o punom autobusu ukradene robe, koji je vojna policija zaplijenila, ali urednik novina čiju ste jednu od naslovnica objavili je imao svoj zadatak i politiku, protiv koje sam se javno pobunila i-otišla. I to je sva ‘’istina’’ koju ste Vi objavili. Da Vas istina zanima, svi urednici, gradonačelnici i policajci toga doba su živi i zdravi, pa ste ih mogli pitati kako im je sad, šta rade, đe su pare zaradili, đe su se poslom 'uvalili', imaju li nečiju krv na savjesti. A možete koji moj tekst pogledati iz 1992. pa nadalje u 'Onogoštu', 'Monitoru' ili 'Našoj Borbi'. Da Vas istina zanima, znali biste da sam prvi novinar u Crnoj Gori koji je, sa ekipom TV Sky sat ušao u Dubrovnik. Ne bi moj prijatelj, uvaženi don Branko Sbutega dozvolio 'goniču ustaških bandi' da uđe u taj grad. A to zna i bivši kolega novinar, danas kukavac kojeg svi peru u Skupštini.

"Čitav moj život je bio borba protiv nacionalizma"

A što se tiče crnogorstva i srpstva, čitav moj život je bio borba protiv nacionalizma; u djetinjstvu hrvatskog, u djevojaštvu srpskog, pa niko nema prava, kad obraza crnog ima, da slovca jednog o tome napiše kada sam ja u pitanju. Ali niko.

I na kraju da Vam se zahvalim: prvo, što sam se sa toliko drugara iz 1991. čula i slatko ispričala i drugo, što sam prava medijska zvijezda bila danas. A to u Crnoj Gori ne možeš često, pa rek’o kad ne zaslužih svojim novinarskim radom do sada, eto poslije 20 godina da uživam u svojih pet minuta”, piše u reagovanju Knežević-Perišić.

SDP: Nije naš član

Na tekst “Uzdanica SDP-a perom gonila ustaške bande” reagovali su i iz SDP-a:

“Obavještavamo Vas da Tanja Knežević nije član SDP-a, nije član organa SDP-a, a nije ni dio Medijskog pula SDP-a. Jedino tačno je da je gđa Knežević, kao dugogodišnji novinar i urednik u više crnogorskih nezavisnih medija, bila tokom izborne kampanje 2009. godine pola godine angažovana u centrali partije. Na osnovu kojih činjenica i sa kojom motivacijom je Vaš novinar S. Luković, odnosno urednik opremom teksta, zaključio da je gđa Knežević „uzdanica SDP-a“ ostavljamo čitaocima da procijene. Ono što znamo da nije kontaktirao medijski pul SDP-a da provjeri informacije o aktivnostima gđe Knežević u SDP-u”, piše u saopštenju šefa Medijskog pula SDP Mirka Stanića.

Bonus video: