Crna Gora 12. oktobra dobija zeleno svijetlo za EU?

Ako je ijedan izvještaj o napretku neproblematičan, onda je to izvještaj Crne Gore, utisak je nakon niza razgovora
76 pregleda 0 komentar(a)
Baroso, File, Lukšić, Foto: Savo Prelević
Baroso, File, Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.10.2011. 08:42h

U Briselu nema indicija da bi Crna Gora dobila išta manje od jasne preporuke Evropske komisije za otvaranje pregovora o priključenju EU. Za sada se dodatni uslovi ne pominju.

Razgovori oko formulacije preporuke još nijesu gotovi i nijedan izvještaj o napretku, pa tako ni onaj koji se tiče Crne Gore, još ne postoji u konačnom obliku, tvrde diplomate iz evropskih institucija i država članica.

“Ni Štefan File još ne zna kako će da izgleda krajnja verzija”, rekao je jedan od njih “Vijestima”.

Ipak, ako je ijedan izvještaj o napretku neproblematičan, onda je to izvještaj Crne Gore, utisak je nakon niza razgovora. Upravo suprotno, Crna Gora će vjerovatno proći sa visoko uzdignutom zastavom u ovoj fazi približavanja EU.

To još niko ne zna, ali pretpostavka je da će Evropski savjet (šefovi država i vlada), 9. decembra dati zeleno svjetlo za pregovore, koji bi onda mogli početi na proljeće 2012.

Uvijek prije nego što samit donese odluke, mnogo je spekulacija. Zemlje članice, koje na kraju moraju da odluče jednoglasno da li će da daju odobrenje, u tom se periodu nećkaju, provociraju, preispituju svoje stavove, a pogotovo sada u doba velikog neraspoloženja prema proširenju. Ali, obično, ako vide kooperativnost kandidata, ambiciju da se iščupa iz negativnosti ili iz letargije okruženja i krene naprijed, lideri EU donesu pozitivne i proevropske odluke. Jednostavno, ne mogu da pregaze preko rezultata.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: