Ambasador Izraela: Bilo bi nam žao da ste podržali Palestinu

Novoimenovani ambasador Izraela za Srbiju i Crnu Goru Jozef Levi najavljuje više izraelskih turista i moguće investicije
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2011. 10:32h

Novoimenovani ambasador Izraela za Srbiju i Crnu Goru Jozef Levi najavio je juče snaženje veza Izraela i Crne Gore, dolazak više iraelskih turista ako se uspostavi direktna avionska linija i moguću kupovinu crnogorske avio kompanije.

Levi, čiji je kabinet u Beogradu, u intervjuu za “Vijesti” kaže da je Crna Gora interesantna za investiranje.

  • Kako komentarišete najavu Crne Gore da će biti uzdržana prilikom glasanja o prijemu Palestine u UN?

Zamolili smo naše prijatelje i sve odgovorne vlade na svijetu da ne podrže ulazak Palestine u UN. To nijesmo učinili zato što smo protiv palestinske države. Jesmo za tu državu, ali smo pozvali sve da budu protiv njihovog zahtjeva, jer to ne vodi ka miru sa Izraelom, što je ključ formiranja Palestine, kao zemlje. Ako žele da budu slobodni, treba da dođu u Jerusalim i razgovaraju sa nama o svojoj nezavisnosti.

Jesmo za nezavisnost Palestine, želimo da budemo dobri susjedi

I Crna Gora je razgovarala sa svojim susjedima prije nego što je postala nezavisna. Jesmo za nezavisnost Palestine, želimo da budemo dobri susjedi, ali put do toga treba da bude kroz pregovore sa Izraelom. Apsurdno je to što idu u Njujork da pitaju da budu nezavisni, a dvije godine odbijaju da razgovaraju sa Izraelom o tome. Ovo je paradoks, zbog čega smo zamolili sve odgovorne vlade, uključujući i crnogorsku, da ne glasaju za palestinski zahtjev.

  • Kakva bi bila Vaša reakcija ako bi zvanična Crna Gora podržala zahtjev Palestine?

Naravno da bi nam bilo žao zbog toga. Poštovaćemo odluku svake vlade, i neka svako kaže ono šta misli i odluči kako smatra da treba. Kako god, ako poslušate glas logike, i ako ste svjesni onoga što se događa na Bliskom istoku, morate razumjeti da su pregovori jedini način da se riješi višegodišnji problem između Izraelaca i Arapa. Problemi se ne rješavaju ratovima, ali ni na internacionalnim sastancima. Svima smo pojasnili, pa i Crnoj Gori, da razlog što su Palestinci otišli u Njujork po nezavisnost nije to što su hrabri.

Ambasador u redakciji "Vijesti"

Naprotiv, ako imate hrabrosti, treba da razgovarate sa Izraelom o gorućim pitanjima koja su od ključne važnosti za rješavanje problema. Paradoksalno je da oni žele slobodu, te da ih mi i svijet priznamo, a odbijaju da oni nas priznaju kao državu. Mi priznajemo pravo Palestinaca da budu slobodni. Oni treba da istovremeno priznaju Izrael kao dom Jevreja, što oni ne priznaju ili ne žele da priznaju. Možda je apsurdno, ali je istina.

  • Kakvi su, po Vašem mišljenju, odnosi Izraela i Crne Gore?

Ovo je moja prva posjeta Crnoj Gori nakon možda više od decenije odsustva. Imamo odlične odnose, bazirane na zajedničkim simpatijama i vrlo sličnim principima. Moj cilj je, što sam rekao i u razgovoru sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, da se odnosi dviju država prodube i osnaže. Što se tiče političkog nivoa, nemamo nikakvih problema.

Znamo da se Crna Gora kreće crvenim tepihom EU integracija, a mislim da ćete postati cijenjen član Unije

Znamo da se Crna Gora kreće crvenim tepihom EU integracija, a mislim da ćete postati cijenjen član Unije. Kad je u pitanju ekonomija, naš cilj je da privučemo što veći broj turista da dođu u u Crnu Goru. Izraelci dosta putuju i potrebne su im nove destinacije. Mislim da je Crna Gora odlična zemlja za njihova putovanja, ako brzo riješimo pitanje direktnih letova. Broj turista se stalno povećava od 3.000, koliko ih je bilo prije tri godine, do 16.000 danas. Nebo je granica.

  • Da li planirate investicije? Šta se događa sa “Montenegro erlajnzom” za koji ste bili zainteresovani?

Ljepota poslovnog svijeta je to što se transakcije obavljaju daleko od javnosti i mikrofona. Ovdje je veliki potencijal. Svjestan sam određenih izazova koji su postojali prošle i pretprošle godine, ali mislim da nije kraj igre i nadam se da ćemo vrlo brzo imati dobre novosti.

Naravno, ne mogu obećati ništa, jer ambasada ne može uticati na slobodno tržište. Poslovni ljudi odlučuju gdje i kad treba da investiraju. Mi možemo da preporučimo, dovedemo ljude u Crnu Goru ili vaše ljude u Izrael. Crnogorska vlada je napravila dobar potez time što će se predstaviti u Jerusalimu i Tel Avivu u novembru, a tu će biti biznismeni, ali i stručnjaci iz ostalih oblasti..

  • Kako izgleda saradnja tajnih službi? Znamo da službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost idu u Izrael na obuku. Što ta obuka podrazumijeva?

Ne očekujete valjda od mene da kažem bilo što što ima veze sa bezbjednosnim službama. Reći ću da Podgorica i Jerusalim sarađuju na mnogim poljima. I jedni i drugi smo za stabilnost i demokratiju, a ti elementi vas vode prema određenoj saradnji. Ne mogu ni da potvrdim ni da demantujem Vaše informacije. Reći ću da imamo odlične odnose sa Crnom Gorom i moja je misija da ih ojačam i da upoznam potrebe obje zemlje.

  • Mjesecima građani u Jerusalimu i Tel Avivu protestuju zbog skupog života, dok je u Crnoj Gori niži standard, ali naši građani ne protestuju. Kako to objašnjavate?

Očekujem od Vas da mi to objasnite, jer ne znam situaciju ovdje. Mnogi Izraelci vjeruju da su cijene visoke. Prioritet ove, ali i svake vlade treba da budu promjene. Kao ambasador ne mogu reći da li je to dobro ili loše, ali građani mirnim protestima na ulicama ukazuju da je izraelska ekonomija jaka, što je tačno jer smo prevazišli ekonomsku krizu. Izraelci smatraju da su porezi vrlo visoki, da se ekonomija brine o sebi, ali ne i o građanima. Kolika je, na primjer, plata učitelja u Izraelu? Oko 1.800 eura. Plate su ovdje oko 350 eura. Ne znam koliko je pametno upoređivati dvije zemlje zbog različitosti ekonomija. U Izraelu su mladi nezadovoljni standardom, visokim cijenama, a bijes je uglavnom protiv nekoliko kompanija koje se optužuju da imaju previše moći i ne dozvoljavaju drugima da rade.

Galerija

Bonus video: